The Economist: Стойте далеч от обществените поръчки в България

Продължителни протести срещу ширещата се корупция могат да завладеят България. Въпреки че през последните 2 години в страната се отчита напредък с прилагане на европейските стандарти по този въпрос, България остава на общо взето същото ниво, на което е била и през 2013 г. при влизането си в Европейския съюз.

Това е поредната плесница, която България получава от авторитетно международно издание. Този път констатацията е направена от “The Economist” – в докладът на експертите от The Economist Intelligence Unit (EIU), който е насочен към предприемачите и описва политико-икономическата ситуация в държавите.

Анализаторите правят пряко сравнение със ситуацията в северната ни съседка – Румъния,

където десетки хиляди протестираха в периода 2017-2019 г. Споменато е и напрежението, избухнало в Словакия през 2018 г., когато е убит разследващ журналист.

Служебният кабинет също намира място в доклада на EIU. Изданието отбелязва, че проверките на предишното управление на Борисов ще продължат и това може да засили обществения гняв и съответно – риска от протести.

“Такива протести вероятно ще бъдат предизвикани от разследване за корупция дейността на високопоставени членове на правителството или от голям скандал, свързан с известни национални фигури”, пишат от изданието.

За всеки случай стойте по-далеч от сектора на обществените поръчки…

Това е червен флаг за бизнеса, който би искал да инвестира в България.

В доклада се прави директно предупреждение към предприемачите да следят внимателно случващото се у нас. EIU посочва, че разследванията и реформите могат пряко да се отразят на структурите за управление, да насочат вниманието на властта към частния сектор. Призивът – бизнесът да се оглежда за скандали, които биха могли да доведат до избухването на масови прояви.

Огромният червен прожектор не спира дотук. Съветът към бизнеса е да избягва също спорни сектори като обществените поръчки, за да не станат предприемачите мишени на протестите.

Предупреждава се още, че силният обществен натиск може да принуди властите да започнат активно да извършват проверки, да претърсват офиси, да започват съдебни процедури, които да вкарат собствениците на фирмите в големи разходи за защита и да нанесат тежки щети върху репутацията им.

Според изданието бавните темпове на ваксинация в България вещаят нова вълна на инфекцията наесен, която ще доведе със себе си значителни икономически щети. Това, заедно с чукащите на вратата трети парламентарни избори ще забави вземането на управленски решения, но България не може да продължава да протака с внасянето на възстановителния план в Брюксел, ако все пак иска да получи поне някакви средства от предвидените 12 милиарда тази година.

Източник: fakti.bg

The post The Economist: Стойте далеч от обществените поръчки в България appeared first on Начало.

0
0