Янаки Стоилов провокира дебат за закриването на малките съдилища

0

0
Правосъдният министър Янаки Стоилов организира широка обществена дискусия за предстоящата радикална реформа на съдебната карта в страната. Съдийската колегия на Висшият съдебен съвет вече се спря на т.нар. Модел 4 от реформата, който предвижда серизно намаляване на броя на съдилищата в страната.

Идеята е голяма част от малките районни съдилища да бъдат закрити и да се превърнат териториални поделения на най-близкия по-голям съд. Така ще се спестят значителни средства за издръжка на администрацията им. Проблемът е, че спестено от съдебната власт за издръжка, може да бъде платено от гражданите за пътуване между градовете.

Кадровиците не проведоха дебат с местните общности и неправителствените организация. Против реформата са Съюзът на съдиите в България и Висшия адвокатски съвет.

Сега Янаки Стоилов кани представители на съдебната власт и неправителствения сектор на 14 юни в Съдебната палата.

„Изработването на нова съдебна карта е много важен и чувствителен за магистрати, юристи и обществото“, каза правосъдният министър.

Нотариалната камара също не харесва предложения модел за реформа. Според камарата тя няма да да отговори на обществените очаквания за по-бързо и качествено правосъдие и по-улеснен достъп до правосъдие.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0