Шефът на Българската петролна и газова асоциация: Решението на КЗК е професионално. Няма картел на горивата

0

0

Решението на Комисията за защита на конкуренцията е задълбочено и професионално. То е 8-мо за последните 10 години. Това е най-проверяваният сектор. А изводите са винаги еднопосочни – няма злоупотреба с монополно положение, няма картел, няма нарушения на Закона за защита на конкуренцията. Това заяви пред Нова телевизия Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

„Когато цената на едро е сходна, и цената на дребно за потребителите също се движи по сходен начин. Иначе дали цените в цяла България са еднакви – обикновено ме питат защо цените от София до Варна или Силистра са различни. И те относително зависят от географското разположение на всеки конкретен обект“, коментира той. 

„Когато над 50% от цената ви е фиксирана като вземания от държавата, в останалите 50% можете да се вместите в рамките на една конкуренция от 2 до максимално 10 стотинки, като 10 стотинки вече е твърде много. Така че очакванията от ценови разлики от порядъка на десетки стотинки няма как да се оправдаят“, заяви още Делчев. 

Той отбеляза, че единствената рафинерия, която преработва около 1 млн. тона годишно е акцизен данъчен склад. „Огромната маса като обем е в рамките на тези акцизни складове. Иначе ние като петролна асоциация не сме чули като проблем невъзможност за достъп до пазара. В България десетки фирми внасят горива. Някои си изпълняват задълженията, други изчезват. Но вносът на горива според нас не е затруднен, вносът е свободен“, отбеляза Андрей Делчев, обосновавайки се защо няма картел на горивата.

Според КЗК новите нормативни разпореждания в Закона за горивата може да доведат до изваждане от пазара на част от участниците. Делчев коментира ситуацията така: „Има работна група към министъра на икономиката и ако има проблеми, трябва да ги отстрани. Нашата теза е, че законът е добър, не поставя дискриминационни условия“.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0