Цветя за Левски бяха положени в местността „Пази мост“ и на Къкринското ханче

По повод 149 години от залавянето на Васил Левски бяха положени цветя в историческата местност „Пази мост“ край Ловеч и пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче. Това са паметни места, свързани с последния път на Васил Левски към безсмъртието, съобщиха от общинската администрация, предава БТА.

В поклонението са участвали ръководството на Община Ловеч, кметският наместник на село Къкрина Иваничка Станчева, представители на Регионалния исторически музей и граждани.

От администрацията припомнят, че в местността „Пази мост“ на 26 декември 1872 година става съдбовната среща на Васил Левски и Никола Цвятков с две турски заптиета, откъдето започва акцията по залавянето на Апостола на свободата.

Историкът от Регионалния исторически музей /РИМ/ Теодор Тончев е направил кратък обзор на известните факти за историческото събитие на „Пази мост“. Той е подчертал, че постоянно се откриват нови документи, включително в турските архиви, които правят нашите представи по-пълни и обективни.

Пред Къкринското ханче е говорил пък екскурзоводът Петър Костов от РИМ, който е припомнил как е станало залавянето на Васил Левски сутринта на 27 декември 1872 г., допълват от администрацията.

Източник: mediapool.bg

The post Цветя за Левски бяха положени в местността „Пази мост“ и на Къкринското ханче appeared first on Начало.

0
0