Христо Иванов: Ще опитаме в първия мандат да бъде конструирано правителство

0

0
Ще бъдем изключително конструктивни и ще опитаме на база на първия мандат да бъде конструирано правителство. Това каза съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов в събота в предаването “Седмицата“ по Дарик радио.

Иванов допълни, че най-важното е правителството, което 46-ото Народно събрание излъчи, да може да направи съществени промени към по-добро. Той акцентира върху важността на това ДПС да излезе от ролята на “вечния златен пръст“.

„Демократична България“ е готова, без да поставя искания за свои представители в правителство, да разговаря с първата по резултат формация „Има такъв народ“ за конкретни политики и ясно конфигуриране на парламентарната формула, която ще застане зад това управление“, заяви Иванов.

Той помоли да не се използват тактики на шантаж и призова към диалог. “Моля, никой да не се опитва да ни вкарва в ситуация, в която някой ще ни извива ръцете и ще ни казва “или да, или не, или никакъв разговор“, посочи съпредседателят на “Демократична България“.

Христо Иванов призова към добри обноски и смекчаване на тона на разговори между парламентарно представените партии.

„За мен е важно да успокоим нещата и да се върнем към минимални добри обноски, защото това е важно. Има хора, които се кефят на шоуто, но има много по-голяма група хора, които изпитват отвращение и това убива демокрацията. Да се върнем към процедурата и нейния смисъл. Може да изключим изобщо наши предсатвители, за да няма опошляване. Гаранциите, че ще се правят неща, а други – не, минават през хора. Въпросът е за какво управление ще гласуваме“, каза Иванов.

Той заяви, че от “Демократична България“ не настояват за министерски постове, като обясни, че по-важни са политиките.

“Две фундаментални предпоставки, за да можем да говорим за политики, са ясното структуриране на парламентарната конфигурация, която ще застане зад това управление, и на състава на това управление така, че то да бъде “имунизирано“ спрямо модела на просмукване на Сарая, който наблюдаваме от 30 години“, посочи той.

Христо Иванов определи като трудна задачата за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, но увери, че въпреки това, опит ще бъде направен.
 

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0