Христо Иванов е единствен кандидат за лидер на „Да, България“

Лидерът в оставка на „Да, България“ (ДаБГ) Христо Иванов е единственият номиниран за нов мандат на поста дни преди Националната конференция на партията, която трябва да реши кой да я ръководи следващите три години.

Иванов, който е и съпредседател на коалиция „Демократична България“ („Да, България“, ДСБ, „Зелено движение“) подаде оставка като председател на създадената от него партия „Да, България“ заради лошите резултати на обединението на последните избори. През ноември коалицията спечели 6.37% подкрепа или 166 968 гласа. На изборите през юли формацията взе над два пъти повече гласове – 345 331.

„Демократична България“ в участва в четирипартийната правителствена коалиция начело с Кирил Петков („Продължаваме промяната“). „Да, България“ има двама министри – правосъдният Надежда Йорданова и Божидар Божинов – на електронното управление.

Още след оставката на Христо Иванов през ноември, прогнозите бяха, че той едва ли ще има конкурент за поста.

Сега Иванов е номиниран за нов мандат от местните организации в Дупница, Перник, Нова Загора, Силистра, Сливен, Троян както и от столичните структури от „Оборище“, „Лозенец“, „Слатина“, „Триадица“, „Студентски град“, „Панчарево“, „Младост“, „Възраждане“ и „Красно село“. Той е бил издигнат и от 21 други членове на партията.

Националната конференция на „Да, България“, на която Иванов ще бъде преизбран за председател, ще се проведе тази събота (29 януари). Освен лидер, ще се избират и нови членове на останалите ръководни органи на партията – Национален съвет и Национална контролна комисия.

Според устава на ДаБГ в Националния съвет влизат председателят и поне 50 членове на партията. Той приема общите политически позиции на партията, приема политическата й програма, определя реда и условията за издигане на кандидати за участие в избори, както и решава на основните въпроси на отношенията с други политически партии.

В момента в Съвета има 79 души. Кандидатите за нови членове са 134, като сред тях има и настоящи членове на Националния съвет.

В събота ще трябва да бъде избран и нов състав на контролната комисия на партията, която в момента се състои от 7 души, колкото трябва да са и по устав. Кандидатите за комисията са 14. Именно този орган налага наказание на членове при сезиране за тежко нарушение на устава на партията. Според етичните правила на „Да, България“ наказанието може да бъде забележка, предупреждение или изключване. Именно въпросната контролна комисия изключи бившия съдия и настоящ общински съветник Методи Лалов от партията преди по-малко от две седмици.

Дневният ред на престоящата Национала конференция предвижда и промени в устава на партията.

Конференция се формира от всички членове на „Да, България“, а един присъстващ може да представлява не повече от 5 други членове въз основа на писмено пълномощно. За да заседава и приема решения тя, трябва да участват повече от половината членове. Ако няма необходимият кворум, конференцията може да започне час след първоначално обявения и участват поне 500 члена на партията.

Източник: mediapool.bg

The post Христо Иванов е единствен кандидат за лидер на „Да, България“ appeared first on Начало.

0
0