Христо Василев пред ФАКТИ: Ако политическата криза продължи, можем да очакваме много фирмени фалити

– Доколко политическата криза, в която се намираме, ще се отрази в бизнеса?

– Политическата криза ще се отрази не само на бизнеса, а и на всички хора – пенсионери, държавни служители и заети в частния сектор. Тази криза тепърва предстои, дори и да се състави правителство, политиците ще трябва да се състезават с времето. Корона кризата настъпва много по-бързо от очакваното, тази година започна от средата на август докато миналата от средата-края на септември. Политиците имат прекалено много работа за вършене, а те още не са седнали на една маса да се разберат поне за бюджета, корона кризата и най-належащите въпроси. Без актуализацията на бюджета, дори и да остане служебното правителство до следващите избори, то няма как да работи. Надяваме се останалите лидери на партии да имат съвест и да поемат отговорност както го направи Корнелия Нинова в неделя.

– Ако се задълбочи, очаквате ли фалити и във във вашия сектор?

– Политическата криза вече се задълбочи, корона кризата и тя е на път, без правителство не можем да излезем бързо от нея,трябва да се изготви спешен план за действие и той трябва да е за минимум 7-8 месеца.Тази година се очакват повече фалити на малки фирми от миналата година. Както сами виждате, в момента са спрени много строителни площадки ,там са много голям процент от тези малки строителни фирми, които са подизпълнители на големите акули в бранша. Разликата е, че големите имат голям финансов ресурс и могат да се справят 1-2 години, докато малките нямат този ресурс и не могат да подържат своите служители. Те дефакто остават без служители, договорът е подписан с голямата фирма, след това следват неустойки и фирмата обявява несъстоятелност. От всичко това губи хазната и печели само голямата фирма. Пак казвам, без правителство, без гласуване на бюджета, няма как да говорим за подмомагане нито на среден, нито на малък бизнес, защото няма кой да го гласува. За всичко това ще са виновни онези партии, които се наричат партии на промяната. Трети избори ще доведат не фирмите, а държавата до фалит!

-Кой има интерес според вас от политическа нестабилност и произтичащото от това в бизнеса?

-За нестабилност и кой ще спечели от това…Големите фирми, играчи и хората, близки до сегашните управляващи – те ще бъдат печелившите. Договорите с държавата са подписани,преведени са аванси, обикновенно около 30%. В този хаос, в който се намираме в момента, може би ще минат месеци и години, тези фирми може и фалит да обяват или да бъдат прехвърлени на трети лица (бездомници) и държавата изгаря с аванса. Това е обществена тайна. Дори и големите кредити, теглени от ББР, са теглени от подставени лица на олигарсите .Вие преценете кой има интерес от този хаос! С риск да се повторя многократно пак ще кажа – политиците да загърбят враждите си, да преглътнат егото си, да седнат на една маса и да разрешат належащите проблеми, защото тези проблеми са на народа, не техни!

Интервю на Сребрина ГАДЖЕВА

Източник: fakti.bg

The post Христо Василев пред ФАКТИ: Ако политическата криза продължи, можем да очакваме много фирмени фалити appeared first on Начало.

0
0