„Хемус“ няма да е готова до 2024 г. заради грешно проектиране

0

0
Завършването на магистрала “Хемус” няма да стане през 2024 г. заради грешно проектиране, обяви в петък зам.-министърът на регионалното развитие Тодор Атанасов. Обещания за рязане на лентата на аутобана след три години даваше предходното правителство на Бойко Борисов.  

„Ако проектирането на всички участъци на магистралата е било започнато едновременно, сега е можело всички те да са с еднакъв напредък, с получени разрешителни за строеж“, мотивира се зам.-министърът. От думите му се разбра, че няма как да се прогнозира кога ще е готов аутобанът, при положение, че от 9 участъка, строителство се осъществява само по три, за още толкова има изготвени Подробни устройствени планове (ПУП), а останалите нямат дори подготвена документация.

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова уточни, че над 5 години отнема само изработването на ПУП, а след това има още няколко времемки процедури – промяна на статута на земята, отчуждителни процедури, изготвяне на инвестиционен проект и получаване на разрешение за строеж.

Влизайки в детайли, Комитова също потвърди, че по първите три участъка се работи. За участъци от четвърти до шести с дължина 83 км има вече изготвени ПУП, но предстоят следващите стъпки. За последните три отсечки, или 89 км. нямало никакви готови документи.

Комитова: Данъкоплатците си купиха магистрала на зелено

Министърът коментира, че въпреки липсата на разрешителни за строеж, за подготовката на строежа на шестте участъка държавното дружество „Автомагистрали“ е получило авансово 1.38 млрд. лева, като 675 млн. лева от тях вече са дадени на подизпълнители. „Така излиза, че данъкоплатците са си купили магистрали на зелено“, допълни министърът.

В петък Комитова посочи още, че са изплатени 71% от парите за новите участъци, докато за само 16 на сто от тях има нещо изработено. Комитова каза, че като министър няма интерес да спира строителство, защото най-скъпият строеж е спреният. Тя уточни, че изплатените авансово суми са застраховани.

Преди дни кабинетът „Янев“ взе решение над 490 млн. лв. от дадените в аванс средства за “Хемус” да бъдат върнати от МРРБ в държавния бюджет.  Със същото решение правителството посочи, че е осигурило 81 157 840 лева за изпълнение на текущите дейности по строителството на автомагистрала „Хемус“ до края на 2021 г.

„Няма как да спрем строителство, което не е започнало“

След твърдения на ГЕРБ, че служебното правителство е спряло изграждането на „Хемус“, Комитова каза, че никой няма такова намерение и отбеляза: „Няма как да спрем строителство, което не е започнало”.
Министърът обаче заподозря, че фирми-изпълнители могат да инсценират подобна ситуация. Тя отбеляза, че хипотетично фирмите могат да кажат на работниците си, че пари за заплати няма.

„Това ще бъде лъжа, защото те имат много пари, но е възможно този процес да се случи по други причини. Искам да кажа на работниците, че фирмите имат пари“, заяви тя.
Към момента от „Хемус“ остават още 250 км. от Ябланица до Шумен. Трасето е разделено на девет строителни участъка. За първите шест са отделени близо 2 млрд. лв. За останалите три трябват още 1.8 млрд. лв.
 

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0