Финансовият министър: Възможно е инфлацията да ни изненада

Възможно е инфлацията да ни изненада, прогнозира в неделя министърът на финансите Валери Белчев.

„Това е наистина въпрос, който вълнува страшно много хора. Водим разговори със синдикати и работодателските организации. Истината е, че от страна на служебно правителство, това са тежки решения, защото се предполага, че трябва да стъпим на прогноза. Сигурно сте в течение, че тя се актуализира на всеки 6 месеца. Последният път това не е било направено. На тази база слагаме някакви политики. Задължително ще направим всичко възможно, така че гражданите на страната да не изпаднат в затруднено положение. Знаем, че прогнозата за инфлацията на книга изглеждат напълно под контрол. Моето предположение е, че е твърде възможно тя да ни изненада“, коментира служебният министър пред Нова телевизия.

Той посочи, че данъците трябва да се запазят. По думите му още е рано да се каже каква ще бъде минималната работна заплата през следващата година. Но е вероятно заради по-високото от очакваното ниво на инфлацията отново да се вдигне.

Белчев посочи, че няма как извънредните финансови стимули в Европа да не доведат до обезценяване на парите.

Прогнозите за инфлацията на книга изглеждат под контрол – планира се да е 2% догодина, но личното ми мнение на икономист е, че тези статични погледи много често се оказват погрешни… Твърде е възможно инфлацията в световен мащаб да ни изненада“, каза той.

Попитан дали и догодина ще останат намалените ставки на ДДС за някои браншове той посочи, че според личното му мнение ставката не трябва да се вдига докато страната е в извънредна ситуация и хората и бизнесът имат нужда от подкрепа заради пандемията. По думите му правителството не планира данъчни промени за следващата година.

Затова пък от думите му се разбра, че може да бъде подкрепено предложението на синдикатите максималният осигурителен доход, който в момента е 3 хил. лв., да се повиши още.

Планира се мярката в помощ на бизнеса заради силно поскъпналия ток да е в сила със задна дата от октомври тази година до края на март догодина. Белчев обясни, че при редовно правителството и действащ парламент помощта би могла да дойде през нормативни промени и по линия на акцизите или други данъци. Но в ситуация като сегашната правителството е трябвало да погледне от кой джоб може да извади пари. Това е причината пари да се вземат от печалбата на производителите на енергия като АЕЦ.

Попитан дали при рекордните нива на цената на природния газ бюджетът може да помогне на компании като столичната топлофикация, която е затънала в дългове, министърът отговори: „Министерството на финансите не е дойна крава и всеки трябва да си поеме отговорността за начина, по който управлява”.

Източник: mediapool.bg

The post Финансовият министър: Възможно е инфлацията да ни изненада appeared first on Начало.

0
0