Удължаване срока на лекарствените протоколи отново скара Лекарския съюз и НЗОК

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) реши да удължи служебно срока на протоколите за скъпоструващо лечение от понеделник, 22 ноември, до възстановяването на плановия прием в лечебните заведения. Целта е да се ограничи достъпа на пациентите до лекарските кабинети и съответно да се намали риска от заразяване с Covid. Служебното удължаване на срока важи само за пациентите, чиито протоколи изтичат на и след 22 ноември. Хората, чиито протоколи са изтекли преди тази дата, трябва да си подготвят документацията за издаване на нов, в т.ч. клинична оценка и изследвания.

Не се удължава служебно срокът на протоколите за хроничен вирусен хепатит С; хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст в извънболничната помощ и бронхопулмонална дисплазия заради особености на лекарствената терапия.

Тази мярка, обаче, беше посрещната с недоволство от страна на Българския лекарски съюз.

„Български лекарски съюз с тревога научи, че въпреки категоричното становище на съсловната организация и мнението на специалистите, че срокът на протоколите за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от фонда не бива да бъде удължаван, Надзорният съвет на НЗОК е взел решение това да бъде направено“, заявиха в петък от БЛС.

Съсловната организация многократно е алармирала, че отпадането на необходимостта от посещение при лекуващия лекар от страна на пациентите за проследяване на състоянието им и удължаване на протоколите, чрез които се отпускат лекарства, крие сериозни рискове.  

„Безспорно редовният прием на предписаната терапия е важен, но ако не е съпроводен с контрол от страна на специалиста,изследвания на точно определен период от време и корекция на лечението при необходимост, той може да доведе до влошаване на здравословното състояние. Дори в условия на извънредна епидемична обстановка, каквато е налице у нас, този контрол не трябва да бъде нарушаван“, посочват от БЛС.  

Оттам припомнят, че при предните вълни на епидемията вече бяхме свидетели на подобна практика и последствията от нея са крайно негативни. „Възможността пациентът сам да си взима лекарствата от аптеката, заобикаляйки посещението при лекар, доведе до сериозно влошаване на хроничните заболявания на голяма част от нашите пациенти. Напомняме, че при издаване на протоколите на хронично болните пациенти се правят прегледи и изследвания за проследяване на състоянието им и повлияването от назначената терапия, следят се критериите за продължаване на лечението. Неслучайно тези протоколи имат точно определени срокове, поставени от специалистите. Те са медицински обосновани и спазвайки ги се избягват усложнения, които могат да настъпят при по-продължителен прием на съответните медикаменти“, се казва в позицията на БЛС.  

Според съсловната организация решението на Надзорния съвет на НЗОК е „поредното грубо погазване на мнението и препоръките на специалистите и на медицинската експертиза“ с мотива, че всичко това се прави в интерес на пациента, което не отговаря на истината. 

Източник: mediapool.bg

The post Удължаване срока на лекарствените протоколи отново скара Лекарския съюз и НЗОК appeared first on Начало.

0
0