Туристическият бранш засилва натиска за зелен сертификат за антитела

Правителството да признае тестът за Covid антитела като основание за издаване на зелен сертификат. Това се казва в призив на сдруженията в туристическия и ресторантьорския бранш, детските центрове и фитнес залите. Те смятат наложените към момента мерки са дискриминативни за част от българския бизнес и няма да доведат до желания здравен ефект. Те заплашват с национални протести, ако исканята им не бъдат приети.

На срещата в събота са присъствали представители на Конфедерацията на българския туристически бизнес, Алианса на туристическата индустрия в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация – здраве и фитнес, Българската асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове.

“Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, заявяваме готовност от сряда за стартиране на общонационални протести във всички градове“, се посочва в позицията.

„На първо място, желаем да изразим подкрепа за въвеждането на зеления сертификат, като единствена алтернатива на пълен локдаун, но не и по начина, действащ в момента“, се казва в позицията. Те твърдят, че този модел се прилага успешно в Австрия.

„Вече бе създаден прецедент от страна на Министерството на здравеопазването, различен от европейската практика, като се разреши зелен сертификат да важи след поставянето на първа доза ваксина“, допълват бизнес организациите.

Те настояват държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане. Според тях, вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките.

Организациите иска цялата държавна и общинска администрация също да работи със зелен сертификат. “Като най-голям работодател, държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен“, се казва в позицията.

Друго искане е изискването за зелен сертификат да важи само, когато страната се намира в тъмночервена и червена зона.

“Мотивите ни за тези предложения са да се увеличи възможно най-много обхватът на зеления сертификат, което, от една страна, ще доведе до добър здравен ефект, а от друга, ще отпуши възможно най-широк кръг от бизнеси“, се посочва в позицията.

Източник: mediapool.bg

The post Туристическият бранш засилва натиска за зелен сертификат за антитела appeared first on Начало.

0
0