ТОП 5 на най-добри пенсионни системи

Първото място в класацията на държавите с най-добре пенсионна система в света е за Финландия. Скандинавската държава е начело на класациите за най-добро място за живеене и за най-щастливи хора, сочи проучване на компанията Вlасktоwеr Fіnаnсіаl Маnаgеmеnt Grоuр. Основната причина да е на първо място в сферата на пенсионното осигуряване са високите публични разходи – 13.4% от БВП на страната, както и че 90% от населението плаща вноски за пенсия.

Второто място в класацията е за Полша, а третата позиция отново за скандинавска държава – Швеция. „Необходимо е да се обърне сериозно внимание на проучването, когато се взема решение в коя държава ще се работи“, казва Гaвин Πлюĸ, yпpaвлявaщ диpeĸтop нa Вlасktоwеr Fіnаnсіаl Маnаgеmеnt.

Cлoвeния, Гъpция, Изpaeл и Typция са държавите с най-ниска пенсионна възраст – 62 години. В другия край на класацията е Дания. Там хората се пенсионират след като навършат 74 години. Причината за дългия трудов стаж се крие в отличната здравна система на страната, което води до висока продължителност на живот.

По отношение на вноските за пенсии, разглеждайки отделните държави процентът е много различен. Така например, в Италия той е 33% от средната работна заплата, а в Испания и Чехия -28%.

Източник: fakti.bg

The post ТОП 5 на най-добри пенсионни системи appeared first on Начало.

0
0