Съдът пусна Миню Стайков на свобода срещу 200 000 лв. гаранция

0

0
Апелативният спецсъд пусна на свобода бизнесмена Миню Стайков срещу парична гаранция в размер на 200 000 лв. Определението на съда е окончателно.

В началото на юни Европейския съд по правата на човека в Страсбург осъди България за прекомерно дългото задържане на бизнесмена от Карнобат. Въпреки това, определението на спецсъда е взето с 2:1 съдийски гласа. С особено мнение актът е подписан от съдия Галя Георгиева, която беше много близка до бившия главен прокурор Сотир Цацаров.  

Делото срещу Стайков започна края на мандата на Цацаров като главен прокурор.

Европейският съд постанови, че България е нарушила правото на Стайков да бъде своевременно да бъде изправен пред съдия. Българските магистрати са нарушили правото му за разглеждане на делото в разумен срок и на освобождаване от ареста в разумен срок преди гледането на неговото дело в съда.

Миню Стайков, синът му Стайко Стайков и още шестима души бяха привлечени под наказателна отговорност на 6 септември 2018 г., като участници в организирана престъпна група. Той прекара в ареста над 2 години преди да бъде пуснат от килията и задържан под домашен арест

Според прокуратурата групата на Стайков е организирала производството на цигари в нелегални фабрики и са ги разпространявали на черния пазар. С действията си участниците са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лева при търговска дейност.

Срещу бизнесмена има и второ дело. На 25 октомври 2019 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 14 души, сред които и Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд „Земеделие“.

По това дело бизнесменът и останалите са подсъдими за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Миню Стайков сезира съда в Страсбург през април 2020 г. с оплаквания срещу продължителността на задържането си. Делото бе решено сравнително бързо.

През тази година бизнесменът Светослав Илчовски заяви, че на рожден ден на бившия премиер Бойко Борисов му е било показано видео как в ареста издевателстват над „бизнесмен от Карнобат“. По-късно той потвърди, че е говорил именно за Миню Стайков. Самият Стайков чрез адвокатите си категорично отрече да става дума за него.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0