Съдът обяви сградата на плажа край сараите на Доган за събаряне

Двуетажната сграда на плажа край летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец е незаконна и трябва да се премахне, реши Бургаският административен съд. Това е поредно решение по започналата серия от дела срещу различните постройки в морската резиденция на почетния председател на ДПС.

 

Сагата започна през август 2020 г., след като гражданските протести накараха Община Бургас изведнъж да се сети, че може би има нещо незаконно около сарая в „Росенец“

 

Едната от сградите, които бяха обявени за незаконни, бе именно двуетажната постройка на плажа на сараите. Тя е най-близо до мястото, където бе извършено прословутото дебаркиране с гумена лодка на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов през юли миналата година.

 

Фирмата „Стейтлайн“, която се води за един от собствениците на резиденцията, обжалва събарянето. Неин представител е известният архитект Калин Тихолов, който е проектирал сараите..

 

Фирмата обжалва заповедта с аргумента, че сградата е вдигната на плажа през 1978 година, декларирана е и за нея дори са плащани местни данъци.

 

Дружеството обявява, че постройката е ползвана повече от 10 години, след като купува част от имотите в този район. По делото има доказателства, че сградата е декларирана за плащане на данъци едва миналата година.

 

В решението си съдът посочва, че „Стрейтлайн“ обжалва заповедта за събаряне след изтичането на 7-дневния срок. По делото няма никакви доказателства, че за постройката е издавано разрешение за строеж, поради което строежът правилно е сметнат за незаконен.

 

Недоказан остава основният довод на „Стрейтлайн“, че сградата е построена през 1978 година. Архивът на „Лукойл Нефтохим Бургас“ показва, че най-ранната сграда в района е построена през 1981 година и това не е сградата на плажа.

 

„Само по себе си действието по декларирането на незаконния строеж не поражда, нито удостоверява правото на собственост върху същия“, казва съдът.

 

По делото не са представени от страна на „Стрейтлайн“ счетоводни записвания, от които да бъде установено фигурира ли сградата в активите му, воден ли е амортизационен отчет, отразени ли са разходи за ремонти, поддръжка, данъци за същия и други.

 

В крайна сметка Бургаският съд обявява, че обектът „категорично се явява нетърпима по смисъла на закона и следва да бъде премахнат в цялост“. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Източник: mediapool.bg

The post Съдът обяви сградата на плажа край сараите на Доган за събаряне appeared first on Начало.

0
0