Съдът иска експертиза какъв е скандалният строеж на Алепу

0

0
Бургаският административен съд отложи делото за скандалния строеж на морския бряг на Алепу за 4 октомври 2021 г.

Причината – съдът е назначил съдебно-техническа експертиза, която да установи точното местонахождение и вида на съоръжението на Алепу, се казва в съобщение на „Антеа Резидънс“ до медиите.

Проектът „Алепу вилидж“, който предвижда изграждането на луксозен комплекс на брега на Шофьорския плаж край Созопол, вече се казва „Антеа Резиденс“, става ясно от съобщението. Името не е избрано случайно – Антеа е старото име на Созопол.

Към момента безспорно беше установено, че е изградено брегоукрепително съоръжение, за което е издадено разрешение за строеж. Има издадено и второ разрешение за строеж, т.нар. втори етап, на апартаментна и хотелска част, което не е реализирано.

Сега обаче защитата на новия инвеститор на проекта на Алепу Стоян Василев твърди, съоръжението не е брегоукрепително и няма строителство на бреговата линия, защото обектът не граничи с брега и е отдалечен от него на около 30 метра.

„По закон бреговата линия е линията на пресичане на повърхността на сушата с нивото на водата към момента на измерването. Имотът не граничи с брега, отдалечен е от него на около 30 метра. Между бреговата линия и предложеното в проекта укрепване на свлачище има плажна ивица и имот, предвиден за улица (виж визуализацията). Следователно, укрепителното съоръжение не променя бреговата линия, защото няма пряка връзка с нея. Изготвяни са становища от инженер геолози-хидрогеолози, които потвърждават казаното. Според експертите съоръжението не е брегоукрепително, предвид факта, че имотът няма обща граница с морския бряг. Това подкрепя тезата ни, че не е необходимо проектът да премине процедура по ОВОС“, заяви адвокат Елисавета Василева пред Административния съд в Бургас. Тя защитава интересите на новия инвеститор Стоян Василев.

Визуализацията на проекта на инвеститора, според когото не се строи на брега, макар на снимката да се вижда друго

Не така обаче мисли прокуратурата, според която е необходимо да бъде направена екологична оценка на проекта. Държавното облвинение смята, че е необходим ОВОС тъй като става дума за крайбрежен и за свлачищен район.

Сега, според съобщението на инвеститора, предстои вещото лице да установи местоположението на съоръжението спрямо морския бряг и какво представлява то.

Съдът е дал 7-дневен срок на страните за поставяне на въпроси към вещото лице.

Това не е единственото дело, водено от прокуратурата срещу станалия скандален проект, чийто строеж неведнъж бе спиран за различни проверки относно законността на документите, с които се изгражда.

През февруари 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно разрешението за строеж на курортния комплекс „Алепу Вилидж“ на два етапа. Причината бе, че малко след влизането в сила на разрешителното то е било променено, допълнено и е вписан нов възложител. В хода на делото бяха установени и други документални разминавания.

По случая с „Алепу“ има и дело за длъжностно престъпление. То започна, след като прокуратурата стигна до извода, че издаденото разрешително за строеж не е било публикувано на сайта на общината и затова никой не могъл да го обжалва.

Докато тече съдебната сага със строежа, срещу който се обявиха природозащитни организации и жители на Созопол, първоначалният инвеститор „Глабволгарстрой“ го продаде на Стоян Василев. На нарочна пресконференция той обяви, че е купил от „ГБС Турс“ правото за строеж и ще завърши проектът. Теренът обаче остава собственост на „Аллепу Вилидж“ АД.

 

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0