СУ ще провери плагиатствал ли е д-р Петър Илиев, ако получи сигнал

0

0
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще направи проверка по съмненията за плагиатство на предложения от „Има такъв народ“ за министър на вътрешните работи д-р Петър Илиев, ако получи сигнал за това.

Това е позицията на висшето учебно заведение, съобщи правният портал lex.bg.

В СУ отскоро действат специални правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав. Те предвиждат, че сигнал за плагиатство могат да подадат на практика всички с научна степен в съответното професионално направление, всички хабилитирани лица, както и „заемащи други академични длъжности, такива, обучаващи се в Софийския университет, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания“.

Пред Mediapool от пресцентъра на университета казаха, че към момента все още сигнал по случая не е подаден.

Неофициално се твърди, че в средите на Юридическия факултет за случая се знае отдавна, но досега е предпочитано да се мълчи и не е правена официална проверка.

Разследване на фейсбук групата „Правна лудост“, в която членуват студенти по право, разкри, че книга на Илиев от 2015 г. съдържа около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на работещата също в Юридическия факултет на СУ доц. Наталия Киселова. Трудът на Киселова, която впоследствие е издадена в книга, е на тема „Парламентарен контрол“.

Междувременно партия ИТН отрече да е обсъждала номинацията на Петър Илиев за премиер, но в новото предложение за състав на Министерски съвет името на адвоката се появи като номинация за вътрешен министър.

Съмненията на студентите за плагиатство спрямо адв. Петър Илиев са свързани с книгата му „Компетенцията на Народното събрание“, издадена от „Нова звезда“ през 2015 г.

„Всички опити да открием копие на тази книга се оказаха безуспешни – тя е изтеглена от пазара, в издателството „Нова звезда“ е изчерпана, а в Народната библиотека няма нейно физическо копие, въпреки ясните разпоредби на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Налице са само данни за нея в електронния каталог на националното книгохранилище“, споделят студентите.

Те обаче са намерили копие от книгата и са успели да сравнят текстовете.

„При прегледа се оказа, че стр. 48 – 81 при Илиев възпроизвеждат стр. 56 – 130 при Киселова. Обемът при него е по-малък както защото шрифтът е по-дребен, така и защото е изпускал отделни изречения. В клипчето се виждат три отделни места, които са почти идентични – в началото, в края и някъде между тях относно Белгия. Отделно, засякохме и съвпадение в заключителните части на книгите – стр. 509 при Илиев и стр. 423 при Киселова“, обясняват авторите от „Правна лудост“, които са направили и видеоклипове по темата.

Книгата на д-р Киселова не е в библиографията на изданието на Петър Илиев – т.е. не може да става дума за грешно позоваване или техническа грешка.

Източник: Правна лудост

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите правоотношения със съответния преподавател.

Доказано плагиатство може да доведе и до отнемане на адвокатските права на Илиев.

Плагиатството е и престъпление от частен характер по чл. 173 от Наказателния кодекс. За целта трябва да се внесе тъжба в съда от засегнатото лице. В този случай това не е направено в законовия срок от 2 години.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/oQXT3OWMa1s“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen></iframe>

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0