Страшно! 10-годишно дете почина от задушаване…

Напрежение възникна заради смъртта 10-годишно дете в столичния квартал „Ботунец”. Детето починало, след като глътнало пионка от играта „Не се сърди, човече” и се задушило.

Родителите на момчето обвиняват „Спешна помощ” в закъсняла реакция. Версията на лекарите обаче е друга.

Инцидентът станал в ранния следобед в дома на момченцето. Майка му го закарала във филиала на „Спешна помощ” в „Ботунец”. Там обаче лекар нямало.

„Там имаше само медицинска сестра, нямаше доктор, бутилката не беше заредена с кислород. Много чакахме екип от „Спешна помощ” да дойде от София”, твърди бабата на детето – Василка.

„Лекар се появи след 45-50 минути, 5 пъти казахме да звънят на 112, казахме, че изпускаме детето”, каза и Мария, роднина на детето, съобщи бтв.

„Когато пристигна екипа на „Бърза помощ”, те нямаха кислородна бутилка в линейката, наложи се да дойде втора линейка, но вече беше много късно”, отбеляза още бабата Василка.

Сигналът за детето е подаден в 14:02 ч., а от „Спешна помощ” твърдят, че веднага са пратили екип. Според тях минути след като се обаждат родителите отказват линейка.

„В 14:02 ч. на тел. 112 е постъпил сигнал за дете със задушаване, повръщане на кръв и в тежко състояние, а в 14:03 ч. лекарски екип се пренасочва от друг адрес за този сигнал от „Ботунец”. В 14:08 ч. се обажда жена, която се представя при нас като леля на детето и казва, че те ще го транспортират в болнично заведение и отказва адреса. В 14:16 ч. нашето медицинско лице във филиала в „Ботунец” ми се обади и ми каза, че дете е в много тежко състояние и с много нисък пулс.

Нашето медицинско лице веднага е започнало реанимационни действия, подаден е кислород на детето, но за съжаление, то е починало, защото е било в много тежко общо състояние”, заяви Катя Сунгарска – говорител на Центъра за спешна медицинска помощ – София.

Във филиала е нямало лекар, тъй като той е в болничен, разказва шофьорът от екипа. „Просто малшанс, съвпадение на лош момент, нямало е доктор”, каза Красимир Стефанов. До късните часове на деня полицията охраняваше филиала на „Спешна помощ”.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил проверка на действията на Центъра за спешна медицинска помощ в София заради инцидента. сн.бтв

Материалът Страшно! 10-годишно дете почина от задушаване… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

…read more

Source:: Страшно! 10-годишно дете почина от задушаване…

0
0