Странно, но факт! Високите хора с по-голям риск от…

За повечето видове рак рискът рязко нараства с напредване на възрастта. Но какъв е ефектът от това да имаш повече клетки в тялото? Възможно ли е заради това високите хора да са по-податливи на рак? Да, отговаря Ленард Нани, еволюционен биолог от Калифорнийския университет в Ривърсайд, който изследвал данни от четири мащабни наблюдения върху 23 категории рак. Всяко от тези изследвания установило, че хората с висок ръст имат повишен риск от рак, като общият риск нараства с около 10% за всеки 10 см в повече.

Други изследователи допускат, че фактори, които действат в ранния етап от живота – като хранене, здраве, обществени условия, влияят независимо върху височината и риска от рак. Но Нани оспорва тази хипотеза. Той тествал друга – че високият ръст увеличава броя на клетките и че това директно повишава риска от рак. Данните силно подкрепяли тази проста хипотеза. Когато професорът направил сравнение на наблюдавания ефект от височината върху риска от определени видове рак при мъжете и жените, открил, че той е голям при рака на щитовидната жлеза и на кожата при жените, и при кожния рак при мъжете.

От 18-те вида рак, оценени при мъжете и жените, Нани открил, че само четири не демонстрирали съществена зависимост от височината при никой от двата пола – на панкреаса, хранопровода, стомаха и устата,пише ретро.Възможно е те да са по-силно свързани с фактори от обкръжаващата среда, смята Нани. Мъжете като цяло са по-високи от жените, което би могло да обяснява защо те боледуват повече от рак.

Материалът Странно, но факт! Високите хора с по-голям риск от… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

0
0