Стоян Новаков: Проблемите на международните превози са ясно дефинирани и се решават в момента

Съюзът на международните превозвачи (СМП) изрази на пресконференция в БТА притеснението си от начина на прилагане на пакетът „Мобилност“ за българските международни превозвачи, предаде news.bg.

Председателят на СМП Ангел Траков напомни, че пакет „Мобилност“ е една рестрикция, която оставя огромен белег върху българския бизнес и днешната ситуация напомня времето, в което пакетът бил оповестен за обсъждане. В началото от СМП не гледали сериозно на пакета „Мобилност“, а и тогавашните управляващите сметнали, че всички абсурдни неща в пакета нямало да се случат.

Съюзът на международните превозвачи не търси финансова подкрепа от държавата, а иска държавата да подкрепя своите компании, физически лица в несправедливите ситуации с пакета „Мобилност“.

Вече се прилага изискването за командироване и от днес трябва да се прилага изискването за връщане на автомобила след 8 седмици.

СМП са притеснени да не изпаднат в ситуация, в която да не знаят какво да правят и питат как ще бъде защитен националният интерес на българския превозвач. Ние не видяхме да са отбелязани всички наши предложения в Закона за автомобилните превози, посочи Траков и добави, че трябва да се направи среща с правителството и да се изгради транспортна стратегия.

Изпълнителен директор на СМП Йордан Арабаджиев очаква, когато браншът седне да разговаря с Министерство на транспорта и предлага готови решения, те да бъдат чути. Ние имаме предложения, които надявам се да бъдат изслушани и да бъдат прилагани, надява се той. СМП имали предварителни среща със зам.-министъра на транспорта и с МТСП.

Другото, за което настояват международните превозвачи, са отпадане на изискването за психологическа годност на водачите. СМП ще търсят среща с премиера Кирил Петков, за да може да чуе проблемите на автомобилния транспорт и да тръгнат да решават проблемите, които са на дневен ред.

Заместник-министърът на транспорта Стоян Новаков, който също присъства в БТА, заяви, че министърът на транспорта Николай Събев винаги е отворен за срещи с бранша, но все още проблемите на международните превози и конкретно на Съюза не са стигнали до ресорния министър. Проблемите обаче са дефинирани и се решават в момента, увери Новаков.

От самото начало на пакета се противопоставиха шест държави – България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, последвани от Кипър, Малта и Естония, припомня news.bg.

През септември 2019 г. транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет „Мобилност“ със Съвета на ЕС и Европейската комисия, след като седмица по-рано отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията.

На 23 октомври 2020 г. България е подала три жалби пред Съда на ЕС за завеждане на дела по всеки от законодателните актове от Пакета за мобилност.

Източник: fakti.bg

The post Стоян Новаков: Проблемите на международните превози са ясно дефинирани и се решават в момента appeared first on Начало.

0
0