Стефан Янев: Covid мерките не трябва да пречат на бизнеса и нормалния живот

Каквито и мерки да вземат специалистите и здравното министерство срещу разпространението на Covid пандемията, те трябва максимално да не пречат на бизнеса и на нормалния живот. Това каза служебният премиерът Стефан Янев в неделя пред журналисти във Варна, където гостува на получаването на първо офицерско звание на курсантите от Випуск 2021 на Висшето военноморското училище „Никола Вапцаров“.

Той призова експертите да проявяват достатъчна гъвкавост по отношение на действията срещу очакваната скоро у нас четвърта вълна на коронавируса. Нужно е да се намери необходимият баланс между грижата за здравето и мерките за борба с коронавируса, заяви Янев.

Премиерът посочи, че не желае да предвещава какви трябва да бъдат мерките, като подчерта, че те трябва да бъдат определени от експертите. Специалистите заложиха критерии – количествени и качествени, така че те ще определят и стъпките, които трябва да се предприемат, посочи Янев.

Преди дни кабинетът обяви, че е подготвил мерки за управление на Covid кризата, които не позволяват затваряне на бизнеси с лека ръка.

Какви точно мерки ще се прилагат обаче ще зависи от това дали следващата седмица парламентът ще одобри предлагания кабинет от спечелилата изборите партия на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН). Засега се очертава той да бъде подкрепен със сигурност от БСП, но не и от протестните партии „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, на чиито депутати ИТН разчита за мине съставът на правителството.

Премиерът отказа да направи каквито и да е прогнози за развитието на политическата ситуация в страната.

„Нека не коментираме хипотези, които предстоят да се решават в следващите няколко седмици“, каза той и подчерта, че партиите имат достатъчно време да проведат разговори и да преценят какво е необходимо за съставяне на стабилно правителство.

В речта си по време на военния ритуал министър-председателят пожела на випускниците да запазят стремежа си за самоусъвършенстване, за развитие на това, което са научили във военното училище и това, което ще им е необходимо в бъдещата дейност във Военноморските сили.

„Бъдете устремени, запазете своя плам! Помнете, че името „защитник на Родината“ не е случайно!“, каза Янев.

Източник: mediapool.bg

The post Стефан Янев: Covid мерките не трябва да пречат на бизнеса и нормалния живот appeared first on Начало.

0
0