Стефан Янев допуска теоритично служебният кабинет да продължи като редовен

Теоретично е възможно служебният кабинет да стане редовен, практически е въпрос на допълнителни ходове. Така служебният премиер Стефан Янев коментира в Плиска намерението на БСП, ако получи мандат за съставяне на правителство, да предложи служебното да стане редовно.

Той направи уговорка, че все още е рано да се обсъжда такъв вариант, защото все още не е ясно дали ще бъде избрано правителството на ИТН, а след това трябва да се връчи мандат на ГЕРБ, като втора политическа сила.

Логиката е да се отиде на нови избори, ако парламентът не е в състояние да излъчи кабинет, каза още Стефан Янев.

Подкрепата за кабинета на ИТН

Попитан дали проектокабинетът на ИТН е възможно да получи подкрепа, той отговори, че „в политиката всичко е възможно“.

„Важни са условията, важни са принципите. Неслучайно от позицията, която заемам в момента, от известно време говоря за принципи и принципни положения. Не съм критичен, надявам се. Не се опитвам да обвинявам нито личности, нито партии в това, което правят. Разбирам, че търсят компромиси и възможности и се надявам да бъдат успешни в намирането на такива. Принципно нещата изглеждат по различен начин. Начинът за сглобяване на такъв вид мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той“, каза премиерът.

„Разбирам, че търсят компромиси и възможности. Надявам се да бъдат успешни“, допълни Янев.

Той е скептичен към дълготрайността на едно правителство, подкрепено от плаващо мнозинство.

„В българската практика в последните 30 години не е имало много опит с плаващи мнозинства, но ако парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемост и е трудно да определим колко би издържал такъв тип управление на държавата“, каза Стефан Янев.

Според него „това не е много добре за гражданите и бизнеса, защото всички искаме да има предсказуемост в това, което предстои и това, което можем да очакваме, че един такъв вид управление ще донесе на хората за решаване на техните проблеми и перспектива за България“.

Служебният кабинет остава като редовен

Премиерът обясни, че теоретично е възможно служебният кабинет да продължи като редовен, но дали това ще се случи на практика все още е рано да се обсъжда.

Назначеното от президента Румен Радев правителство има готовност да продължи работа, ако се стигне до нови избори, каза още Янев.

„Имаме такава готовност. Разбира се, за българските граждани може би не е най-добрият вариант, но както се казва, важно е какъв е интересът на гражданите. И ако в момента в парламента партиите не са в състояние да излъчат кабинет, логиката е да се иде на предсрочни избори“, каза служебният премиер.

В Плиска премиерът участва в официалното откриване на деветото издание на събора „Дни на предците“ в Националния историко-археологически резерват. Фестивалът включва изяви на клубове за исторически възстановки, на археолози, на майстори на старинни занаяти, които показват бита и традициите на старите българи от ранното и късното Средновековие.

По-късно във Варна Стефан Янев ще е гост на честването на 142-годишнината от създаването на Военноморските сили на България. Тържественото събрание-концерт ще започне в 18 часа във Фестивалния и конгресен център и ще бъде открито от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

 

Източник: mediapool.bg

The post Стефан Янев допуска теоритично служебният кабинет да продължи като редовен appeared first on Начало.

0
0