Според Скопие България нарушава Договора за добросъседство

Македонският вицепремиер Никола Димитров отправи нови обвинения срещу България пред сръбски медии за това, че страната ни нарушава договора за добросъседство.

По думите му България със своята политика и с наложеното вето в известен смисъл компрометира македонско-българското приятелство. Освен това наложи вето и на ЕС към региона, от който е част, допълни той.

“Ние на практика решихме въпроса с България и подписахме Договор за приятелство първо с България, за да се обърнем след това към Гърция и да решим големия проблем. В член 2 от Договора пише, че България ще ни помага по пътя към ЕС. Както и да тълкуваме думата “помага“, това не означава блокиране и вето и в известен смисъл с тази своя политика България нарушава Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, който сключихме, както от гледна точка на помощта по европейския път, така и от гледна точка на ненамеса във вътрешните работи, тъй като македонската идентичност и македонският език са наша работа. Това не е въпрос на трета държава“, заяви Димитров, цитиран от БГНЕС.

Македонският път към ЕС е може би най-трудният. Започнахме сред първите и подписахме Договор за стабилизиране и асоцииране преди Хърватия, а тя вече от осем години е член на Евросъюза, докато ние още не можем да започнем преговорите и още чукаме на вратата, допълва той.

В интервю за Евронюз Сърбия той подчерта, че страната е получила вече 10 положителни доклада за напредък, но те явно не са достатъчни за по-нататъшни действия.

Димитров коментира и двустранните отношения със Сърбия, които оцени като приятелски

“Ние със Сърбия имахме общо минало, бяхме част от бившата федерация. И със Сърбия искаме да имаме общо бъдеще в ЕС, общо европейско бъдеще“, каза той и отбеляза, че сега между Скопие и Белград се провеждат по-често срещи и посещения и има по-голямо разбиране.
 

Източник: mediapool.bg

The post Според Скопие България нарушава Договора за добросъседство appeared first on Начало.

0
0