Спецпрокуратурата предаде на Кьовеши делото за корупция в община Варна

Спецпрокуратурата изпрати на Европейската прокуратура делото за корупция в община Варна, съобщи говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. На въпрос дали става дума за кмета на Варна Иван Портних, прокурор Кръстев отговори, че не може да потвърди това.

По-рано през деня в петък Специализираната прокуратура съобщи, че е образувала досъдебно производство за корупционно престъпление в община Варна.

В четвъртък са получени материалите от проверка на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), образувана по сигнал относно процедура по избор на изпълнител за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 млн. лева.

Извършеният анализ на седемте тома материали води до заключението за съдържащи се в тях достатъчно данни за извършено умишлено престъпление от общ характер, информират от прокуратурата.

Още в четвъртък с постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство за това, че през периода от 25 октомври 2019 г. до 21 юли 2021 г. длъжностно лице, заемащоотговорно служебно положение в община Варна, с цел да набави за себе си и за другиго облага, е нарушило служебните си задължения и е превишило властта си във връзка с възлагането и изпълнението на Проект „Екологично чист транспорт за Варна“. Той се финансира по договор за безвъзмездна финансова помощ на оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

В съобщението на прокуратурата не се съобщава за повдигнати обвинения. На 1 декември КПКОНПИ информира, че по случая е разпитан кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ). Той е дал обяснения в рамките на проверката. Разпитани са и двама от заместниците му, както и шефът на общинското дружество „Градски транспорт“. Обяснения са дали и ръководителите на фирми, кандидатствали за поръчката.

Според публичния регистър победител в конкурса за закупуването на електрически автобуси е консорциумът „ЕкоТранспорт Варна“. В него влизат софийската фирма „Еко Бранд“ ЕООД, както и китайската „Чайна Моторс“. Решението за класиране е взето на 9 септември. Жалба срещу него е подал друг участник в процедурата – свързаната с бизнесмена Гриша Ганчев „Българска автомобилна индустрия“. Това дружество, заедно с останалите шестима кандидати, е било отстранено от конкурса.

Месец и половина по-късно Комисията за защита на конкуренцията се произнася по казуса. Жалбата на „Българска автомобилна индустрия“ е отхвърлена.

Подобна проверка КПКОНПИ прави и в община Стара Загора. Там търгът е за купуване на електрически и дизелови автобуси, като финансирането отново е осигурено от оперативна програма „Околна среда“.

И двамата проверявани кметове – варненския Протних и този на Стара Загора – Живко Тодоров, са знакови фигури на ГЕРБ.

 

Източник: mediapool.bg

The post Спецпрокуратурата предаде на Кьовеши делото за корупция в община Варна appeared first on Начало.

0
0