Спас Русев купи „Булсатком“

„Булсатком“, най-големият доставик на телевизия в България, вече официално има нов собственик – Спас Русев чрез Viva Corporate Bulgaria.

„Viva Corporate Bulgaria купува Булсатком с цел да подкрепи възходящата траектория на развитие на компанията като в същото време запази успешната формула клиентът да е в центъра на стратегическото планиране на дейността. Ще продължим да концентрираме усилията на Булсатком в разработване на ключови продукти и услуги – платена телевизия, разнообразно съдържание и фиксиран интернет с отлично качество на достъпни цени“, коментира Русев, цитиран от money.bg.

Информация за сделката се появи в края на миналата седмица. По данни на в-к „Капитал“ сумата е около €120 млн. От компанията посочват, че към момента стойността ѝ, както и други детайли по нея, са конфиденциални.

„Мениджмънт екипа на Булсатком посреща с оптимизъм Viva Corporate Bulgaria и сме готови заедно с новия инвеститор да работим усилено, за да затвърдим водещата позиция на Булсатком на българския пазар на платена телевизия и широколентови услуги“, заяви и Станислав Георгиев, изпълнителен директор на „Булсатком“.

„Булсатком“ е най-големият доставчик на платена телевизия в България с водеща позиция в сателитната телевизия с около 650 хил. абоната. По последни данни от Комисията за регулиране на съобщенията компанията държи 33,9% от броя на абонатите и 35,8% от приходите.

От отчета на компанията се вижда, че приходите през 2020 г. достигат 163 млн. лв., а загубата възлиза на 22,6 млн. лв. Общите ѝ задължения са почти 250 млн. лв.

През своите DTH и IPTV2.0 платформи компанията дистрибутира над 240 телевизионни канала, 230 от които с HD качество и 8 с 4К/UHD. Разнообразието от канали включва цялото портфолио на НВО с всички блокбастър филмови канали, както и водещи спортни, филмови и забавни канали, разпространявани ексклузивно от „Булсатком“. Наскоро компанията лансира иновативната премиум услуга b-box – телевизионно Android устройство, сертифицирано от Google, което осигурява отлично качество на картината, интелигентен архив и множество медийни приложения.

Сред останалите кандидати е бил собственикът на „Теленор България“ PPF Group. Досегашни собственици на компанията бяха фондовете BlackRock, Blantyre Capital, както и Българската банка за развитие, Европейската банка за възстановяване и развитие и съоснователят Пламен Генчев.

Спас Русев доскоро бе най-големият акционер в БТК и остава член на Надзорния съвет на компанията.

Източник: fakti.bg

The post Спас Русев купи „Булсатком“ appeared first on Начало.

0
0