София увеличи двойно синята зона за паркиране

Финално, двойно се увеличава синята зона за паркиране в столицата, като тя ще осигурява 13 000 паркоместа от 1 декември. Разрастването на зоната периодично бе лансирана през лятото от общински съветници от ГЕРБ. Решенията окончателно станаха факт на заседание на Столичния общински съвет в четвъртък. Остро срещу увеличаване на площта на платената зона за паркиране реагира групата на Демократична България. По думите на председателя й Грети Стефанова целта е единствено да се вземат повече пари от софиянци.

София премахва безплатните паркоместа за чиновници от държавната и общинската администрация от 1 декември. Фиксира се възможност до 5, но платени паркоместа в служебен абонамент за един адрес на администрацията.

Облекчения за бизнеса

Новост е въвеждането на „служебен абонамент“ за бизнеса – пред ресторанти, хотелите и заведенията. Работното му време ще е до 23 часа, вместо до 19 часа, ще може да се прилага и в събота и в неделя. Цената му ще е 1/3 от тази в работните дни.

Хората, живеещи на пешеходни улици, попадащи в зоните, ще могат да спират за кратко безплатно. Местните ще могат да спират на тях безплатно за 30 минути два пъти дневно, а за бизнеса 30 минути престой ще струват 1 лев за синя зона и 50 стотинки – за зелена. За целта ще се изпраща SMS с номер на автомобила.

От 5000 до 13 000 паркоместа

„Синята зона“ в столицата ще нарасне от 1 декември от сегашните си 5000 паркоместа на общо 13 000. Тя ще „захапе“ и зелената зона, която ще се свие от сегашните 28 000 паркоместа на 21 000.

Сега „синята зона“ е до бул. „Дондуков“, а с разширението ще стигне до бул. „Сливница“ и бул. „Данаил Николаев“. Новата й граница на изток ще стигне до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Планира се и разширяване от сегашната й западна граница – бул. „Христо Ботев“ до ул. „Опълченска“. Платеното паркиране в тази зона е по 2 лева на час. „Зелената зона“ остава между площад „Руски паметник“ и площад „Македония“. Причината е възражение на кмета на район „Красно село“ Росина Станиславова. От думите на кметицата стана ясно, че е поискала от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) яснота как се управляват парите от платеното паркиране, но не получила отговор.

В същото време „зелената зона“ се предлага да се разшири в кв. Зона Б-19, район „Възраждане“ до ул.“Константин Величков“ и кръстовището с бул. „Иван Гешов“. Промяната в зоните няма да се отрази на гражданите, които вече са си платили винетен стикер и те няма да доплащат. Живеещите в участъците на зелената зона, които ще преминат към синята, ще платят 150 лв. за винетен стикер, когато вече закупеният изтече.

Работното време на синята зона ще нарасне с половин час от 1 декември и ще е до 20 часа в дните от понеделник до събота.

В следствие на разрастване на синята зона се очаква увеличаване на приходите с 6.5 млн. лв.

ДБ: Целта е единствено да се вземат парите на софиянци

Новите правила за паркиране в София целят единствено да се вземат повече пари от софиянци. С промените не се променя нищо, коментира общинският съветник от „Демократична България“ Грети Стефанова по време на днешната сесия на Столичния общински съвет.

Вместо разрастване на зоните „Демократична България“ смята, че изходът за решаването на проблема с паркирането в центъра на София е изграждането на паркинги.  Тя припомни, че още преди две години е внесла доклад в СОС за ограничаване на служебния абонамент, но той не е бил придвижен и не му е обърнато внимание.

„Две години моят доклад стоеше в чекмеджетата на Столичната община“, посочи Стефанова. Според нея ограничаването на служебния абонамент е много закъсняло.

От групата на „БСП за България“ в СОС също не смятат, че решението на проблема с паркирането е автоматичното присъединяване на определени територии от зелена към синя зона. Общинският съветник Иван Мечков определи разрастването на зоната като своебразен данък за софиянци, които ще трябва да плащат двойно повече при преминаване на зелена в синя зона.

Борис Бонев от „Спаси София“ приветства новите правила и подчерта, че за живущите в платените зони за паркиране е кошмар фактът, че приходящи автомобили идват да паркират, за да ползват услугите на различни институции. Не може живеещите в центъра да бъдат заложници на лошата транспортна политика на Столичната община, каза Бонев. Според него не е правилно всеки да може да стига евтино до центъра на града с автомобила си.

В светлосиньо са новите територии, които се добавят към синята зона.

Източник: mediapool.bg

The post София увеличи двойно синята зона за паркиране appeared first on Начало.

0
0