Сливане на клиники и рокади в „Александровска“ болница

0

0
Новото ръководство на „Александровска“ болница е предприело сливане на клиники и смени по ръководните постове в тях. Промените са част от започнало преструктуриране с цел оздравяване на лечебното заведение.

Ръководството на „Александровска“ беше сменено в началото на лятото от служебният екип на здравното министерство след серия от разкрития за лошо и непрозрачно управление по времето на Костадин Ангелов (здравен министър в кабинета на ГЕРБ) и неговите наследници на поста проф. Димитър Буланов и проф. Борис Богов, при които загубата на болницата достигна 70 млн. лв.

Сега новото ръководство на болницата, назначено от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, иска да прокара промени в структурата й, които обаче срещнаха академичен отпор от страна на Медицинския университет (МУ) в София, чиято база за обучение е „Александровска“.

Според академичното ръководство предлаганите промени ще засегнат качеството на обучението, докато новото ръководство на „Александровска“ вижда провокация от страна на старите шефове от кръга на Костадин Ангелов – Богов и Буланов и ректора на МУ проф. Лъчезар Трайков. Самият Трайков отрече преди дни да е заплашвал, че ще иска отмяна на университетския статут на „Александровска“ в знак на несъгласие с предлаганите от новото ръководство промени. Университетът се обяви за това болницата да бъде оздравена ефективно – без да се засяга качеството на образованието и без да се налага съкращаване на експерти – медици и преподаватели.

С решение на Съвета на директорите от 14.09.2021г. в болницата са предприети структурни промени като част от плана за финансово оздравяване и стабилизиране на търговското дружество. Целта е да се намали администрацията и по този начин да бъдат спестени средства.

Клиниката по нефрология, Клиниката по нефрология и трансплантация и Клиниката по диализно лечение са обединени в Клиника по нефрология, трансплантация и диализно лечение, поради сходство или дублиране на дейности.

Клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия и Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия са преструктурирани в Клиника по обща и оперативна хирургия с Отделение по гастро-интестинална, хепато-билиарна и панкреатична хирургия и Отделение по пластично-възстановителна и бариатрична хирургия.

Предстои да се обявят конкурси за началниците на въпросните клиники, като техните бивши ръководители са поканени да останат като редови лекари в състава на клиниката, която са оглавявали, съобщиха в петък от болницата.

Досегашният началник на Втора хирургия проф. Георги Тодоров е освободен поради навършена пенсионна възраст. Към него е отправено предложение да остане на граждански договор като лекар в клиниката.

От болницата отричат в лечебното заведение да се провежда чистка и масови уволнения.

„Началниците на клиниките са част от управлението на болницата и част от правомощията на Съвета на директорите е да определя кой да оглавява дадена структура. Освен това, изпълнителният директор на болницата има право в законоустановен 9-месечен срок от своето управление да смени лицата на ръководни длъжности в клиники и отдели“, заявиха от болницата.

От „Александровска“ уточниха, че към настоящия момент няма съкратени лекари, както и че нямат информация да се готвят протестни действия на работещи.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0