Следовател осъди МВР за незаконно подслушване

Следователят от столичната следствена служба Бойко Атанасов е осъдил окончателно МВР за незаконно подслушване, съобщи lex.bg. Силовото ведомство трябва да му плати 4 хил. лв. за това, че е бил следен със СРС-та, без да му повдигнато обвинение, нито пък да е съден.

Случаят е от 2011 г. Тогавашният директор на ГДБОП Станимир Флоров е поискал Атанасов да бъде следен. Следователят подозира, че това е направено, защото той неколкократно се кандидатира за ръководни постове в прокуратурата – за шеф на районната, градската и апелативната спецпрокуратура.

От делото става ясно, че Атанасов е бил подслушван след разрешение от некомптентен съд – софийския окръжен. СРС-тата е трябвало да бъдат разрешени от градския съд.

От години Атанасов е известен с острите си критики към ръководството на държавното обвинение. През 2016 г. той обяви, че в столичното следствие има „шпицкоманда“ от следователи, чрез които тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров държи под контрол политици и висши чиновници.

Малко след това Атанасов показа как в контейнерите на следствието са изхвърлени веществени доказателства по делото за източването на КТБ. Той твърдешев, че унищожаването на документи е започнало след като той разказал за „шпицкомандата“.

По искане на Цацаров твърденията на Атанасов бяха проверени от Висшия съдебен съвет. Изводът бе, че такава не съществува.

Източник: mediapool.bg

The post Следовател осъди МВР за незаконно подслушване appeared first on Начало.

0
0