САМО В ПИК! Георги Марков: Борисов е диалогичен – само ГЕРБ се вслуша в гласа на 2,5 млн. българи. Победата е в кърпа вързана

0

0

ПИК потърси депутата конституционалист Георги Марков във връзка с извънредното свикване Изпълнителната комисия на ГЕРБ, в която той взе пряко участие, и ангажимента, поет от премиера Бойко Борисов, че парламентарната група на партията ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване, както и че ще се открие процедура по избор на нова Централна избирателна комисия, за да не се твърди, че са опорочени и фалшифицирани изборите.

– Г-н Марков, какво наложи извънредното свикване на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и консултирането с вас като конституционалист след вече гласуваните в Народното събрание промени в Изборния кодекс?

– Моя лична идея, която се сподели от ръководството на ГЕРБ, е че в оставащите три месеца преди евро изборите дебатът трябва да бъде каква Европа искаме и каква България в нея. И да говорим за мотото „Европа е нашият дом“, не да говорим до дупка за това какви са изборните правила.

ГЕРБ е единствената партия, която се вслуша в референдума, в гласа на 2,5 млн. гласоподаватели. Затова първия закон, който внесохме в това Народно събрание, беше за чиста мажоритарна избирателна система. Ние сме единствената партия, която зачита мажоритарните избори. Всички други партии, без изключение, не се съобразиха с гласа на народа ни божи, не уважиха пряката демокрация и отхвърлиха предложението на ГЕРБ. Те гласуваха против тази система. Страхът ги гони, защото при мажоритарни избори ГЕРБ ще има пълно мнозинство.

– Е, сега няма ли достатъчно много претенденти за ролята на защитници на мажоритарния вот?

Нека никой да не се пише привърженик на мажоритарния вот освен ГЕРБ. Нищо общо няма мажоритарния вот с преференциите, което е подреждане на кандидатите в партийни листи в съответните едномандатни и многомандатни райони. Затова не бива да изпадаме в състояние да бъдем обвинявани, че отнемаме някакви права на гражданите, които им бяха създадени с т.нар. преференции. На нас не ни отива като партия, хора, които сме най-много за чисти мажоритарни избори, да правим законопроект, с който да отнемаме преференциалното гласуване, което беше схванато от хората като посегателство над придобити права. Борисов се съгласи с тази теза, както и цялото ръководство на партията. 

– Да се успокои ли българската общественост?

– Да, преференциите остават. Нещата ще бъдат поправени. Ако президентът наложи вето по въпроса с преференциите, ние ще се съобразим с него, преди да го пуснем. Ако кой не внесе вето, ние ще внесем закон, с който ще променим тази разпоредба.

– Как стоят нещата с Централната избирателна комисия обаче?

– Решихме, и аз настоях още в петък, макар че Борисов беше в чужбина, да спазим закона. Затова ще се открие процедура по избор на нова Централна избирателна комисия. Ще я сменим с нова, защото и изтича мандата. Няма пречка качествените хора от съответните партии да бъдат посочени и избрани. Не бива да се създава прецедент, че се нарушава законът и това да бъде използвано после за оспорване на изборите – едва ли не, че ние се стремим към служебна победа. Ние не се стремим към служебна победа. Победата ни е в кърпа вързана, освен ако сами не си организираме такива настроения, които да ни отнемат победата. Такива настроения с отнемането на преференциите имаше.

– Затова ли Борисов свика ръководството?

– Борисов е диалогичен човек, изключително диалогичен премиер. Склонен е да се вслуша във всеки глас – както на своите депутати, така и на опозицията. Знаете, че той беше в Сърбия на награждаване от Саша Вучич. Получи най-високия държавен орден. След това имаше изключително тежка програма в Мюнхен, свързана със сигурността на Европа. След това – тежки разговори с Тереза Мей. Днес се освободи човекът. Събра ни.

– Вас защо ви покани, имате специално отношение към машинното гласуване?

– Покани ме и мен, макар че аз съм от гражданската квота, но аз от няколко дни поддържам тезата, че не трябва да се пипат изборните правила. Наред с това имах шанса да обясня на ГЕРБ, че трябва да разсеем мита, че машинното гласуване е единствената гаранция за свободни избори. Никъде в Европа, към която сме се запътили, включително и да приемем еврото, такива избори няма – с машини. Това е силно подценяване на българския избирател. Имаме 30 години опит в правенето на избори. Имаме обучена администрация, секционни комисии, застъпници, международни наблюдатели. Цели формации за честност на изборите.

– А защо тези постановки не залегнаха още при първоначалното гласуване, та по нощна доба се стигна до високите преференциални прагове, до вота за несменяне на ЦИК, което бе и основание за атаки и нападки срещу ГЕРБ?

– Истината е, че в сряда вечерта, след редовното заседание, аз пътувах по спешност за Будапеща по семейни причини. Не съм присъствал на извънредното заседание. Затова бих камбаната оттам, че сме допуснали грешка. Доколкото разбрах, един от коалиционните ни партньори е внесъл такова искане и сме допуснали грешка. А когато има коалиция от победила партия и коалиция, е възможно да се гледа да се угоди на този или на онзи коалиционен партньор и в крайна сметка да се стигне до някои грешни решения. По-важното е, че признахме, че тези неща не са били правилни. Признат грях не е грях. И гледаме напред към евроизборите и в България да започнем дебата за Европа. Днес излязоха резултатите от проучване на Европейския парламент. ЕНП пада под 200, депутати, ПЕС пада под 150. Това трябва да се анализира, да говорим.

– Защо въпреки диалогичността на Борисов, който промени закона за бюджета в частта за онкоболните след разговор с Нинова, БСП няма да се върнат в парламента сега?

– Аз не мога да кажа дали ще се върнат, но тези неща, заради които БСП каза, че напуска парламента, доколкото аз разбрах, са тези две основни претенции – преференциите и новият ЦИК. Ако те въпреки това не искат да се върнат, това е вече за тяхна сметка. Насила хубост не става.

– А имате ли тълкувания върху избуелите тези, че ДПС са се пришили към вас, има ли нови отношения между ГЕРБ и движението?

– Точно с днешното ни политическо решение на ГЕРБ, аз говоря от мое име, но бях на заседанието и Борисов говори от свое име. Той много правилно и ясно каза, че когато имаме нужда от ДПС – за превъоръжаването, за НАТО, това съм го казвал публично, в случая нямаме никакво пришиване. Затова връщаме първоначалното положение. Няма такава драма.

– А с патриотите каква е ситуацията?

– Не мога да кажа, те са коалиция от три партии. Очевидно имат проблеми и дано не ги пренасят на гърба на голямата коалиция и на държавата, защото в България няма революционна ситуация или ситуация, която да налага провеждането на предсрочни избори.     

        

 

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0