Самолетите променят траекториите си на движение, за да намалят вредните емисии

Европейските авиокомпании ще променят маршрутите на полетите на самолетите, за да намалят въглеродните емисии в съответствие с инициативата на Европейската комисия (ЕК) за Единно европейско небе (SES), съобщава Financial Times (FT).

Според изданието въздушните превозвачи „рядко използват най-ефективните маршрути между две летища“. Това се дължи на задръстванията във въздушното пространство и правилата, определени от националните ръководители на полети. Авиокомпаниите ще имат възможност да начертаят най-оптималните маршрути, включващи самолети, летящи на големи височини с по-плавен подход, което ще доведе до значителни икономии на гориво.

Изпълнението на тази инициатива, според прогнозите на ЕК, ще намали емисиите в Европа с до 10%, което се равнява на 11,6 мегатона въглерод годишно. Това е един от решаващите фактори за изпълнението на плановете за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. Според европейския комисар по транспорта Адина Валеан страните от ЕС „трябва да обединят усилията си за повишаване на ефективността на полетите“.

В момента авиацията представлява повече от 2% от глобалните емисии. Инициативата за Единно европейско небе беше обсъдена за първи път през 2004 г. През 2020 г. беше публикувана актуализираната програма EEN.

Източник: fakti.bg

The post Самолетите променят траекториите си на движение, за да намалят вредните емисии appeared first on Начало.

0
0