Румен Христов: Атентатът в църквата „Св. Неделя“ поставя злокобен, ненадминат рекорд в българската ни история

0

0

Политическото помирение е възможно, при поискана прошка. Това каза в ефира на Радио „Фокус“ председателят на СДС Румен Христов във връзка с 94-годишнина от атентата в църквата „Св. Неделя“. По думите му черната дата 16 април 1925 година е запомнена като злокобен рекорд в българската история, който остава ненадминат.

„213 души загиват, 500 са ранени. Военното крило на БКП е в основата на деянието, опитващи се да си отмъстят за забраната на Комунистическата партия след Септемврийското въстание от 1923 година. Поуките от атентата в „Св. Неделя“ са, че политически противоречия по този начин не се разрешават. Когато има несъгласие с управлението или конкретна формация, трябва да се търси демократичният път за промяна“, обясни Румен Христов.

Христов коментира още, че на фона на реакциите у нас и в Европа след атентата има опит за разграничаване на БКП от него, които упрекват военно крило, в което по това време влиза и Вълко Червенков. „Ясно е, че атентатът е подготвян много време. Това фалшиво разграничаване се запазва като почерк и в годините напред. Политическото помирение е възможно, когато виновните намерят сили да се извинят. Поиска ли се прошка, тя ще бъде дадена, но към днешна дата воля за това няма“, каза още председателят на СДС. 

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0