Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Неатрактивни сме, въздържат се да инвестират у нас

Икономиката на България остава сред най-неконкурентоспособните в Европа, според доклад на Института за развитие на управлението IMD.

На годишна база нетният поток на преките инвестиции в България за първите четири месеца на 2021 г. е намалял с 322.3 млн. евро. От 510.3 млн. евро за първите четири месеца на 2020 г. на 187.9 млн. евро за същия период на 2021 г. по данни на БНБ.

Според Годишника на световната конкурентоспособност за 2021 г. на IMD през 2021 г. България се нарежда на 53-то място от 64 страни, с което бележи спад с 5 позиции в сравнение с 2020 г. и 15 позиции в сравнение с 2009 г.

По този начин българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа.

Според икономиста Румен Гълъбинов подобен резултат може да се обясни глобално с пандемията, но и с неатрактивността на България, която кара компаниите с чуждестранно участие да се въздържат от инвестиции у нас.

Българската икономика продължава да е част от ЕС като предимно суровинен доставчик, но без иновации и без инвестиции, коментира още икономистът.

Особено негативно се оценява капацитетът на страната ни да привлича и задържа инвестиции и инвеститори.

България продължава да разчита на ограничен брой от фактори за конкурентоспособност, като това са основно ниска цена на труда и ниски преки данъци.

Според Гълъбинов предизвикателствата пред икономиката ни продължават да бъде реформа в администрацията и електронно правителство, засилване на регулаторния контрол и справяне с корупцията, както и увеличаване на финансовата помощ за образование и наука.

Записа: Сребрина Гаджева

Източник: fakti.bg

The post Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Неатрактивни сме, въздържат се да инвестират у нас appeared first on Начало.

0
0