Родителите на загиналите при пожар деца във Варна остават в ареста

Окръжен съд Варна реши да остави за постоянно в ареста родителите на загиналите при пожар две деца в морския град. 37-годишния Емил Христов и 22-годишната Мартина са обвинени, че са автори на палежа, причинил смъртта на собствените им деца, съобщиха от съда.

Инцидентът стана около 22:30 часа на 9 октомври 2021 г. Сигналът за горящ апартамент в блок 406 на варненския квартал „Владислав Варненчик“ е подаден от комшии.

При потушаването на огъня е установено, че в жилището има две починали деца, едното на 4 години, а другото само на 7 месеца.  За това престъпление законът предвижда затвор от 5 до 15 години.

Пред съдебния състав днес прокуратурата представи химическа експертиза, според която Емил Христов е употребявал наркотици – метамфетамин, амфетамини и екстази.

Пред съда той заяви, че не се чувства виновен. Обясни, че пожарът е избухнал от свещ, запалена от Мартина, за да не се страхува детето от тъмното. Той бил извън жилището и когато се прибрал видял жена си да спи, а пламъците били обхванали целия апартамент. Опитал се доколкото може да помогне.

37-годишният Емил е осъждан за притежание на високорискови вещества, като през май 2020 г. получава присъда 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3 години изпитателен срок от Районен съд – Варна. Обвинението, което сега му е повдигнато, е в срока на условната му присъда.

Мартина помоли съда за по-лека мярка за неотклонение, като заяви че има роднини, които иска да види. По време на съдебното заседание беше видимо разстроена, но заяви че разбира повдигнатото и́ обвинение.

Събраните до момента доказателствата дават основание на Варненския окръжен съд да изведе извод, че е налице обосновано предположение за съпричастност на Емил и Мартина към престъплението, за което са обвинени.

Съдебният състав прецени, че обвинението спрямо двамата е тежко, за което се предвижда затвор в не малък размер.

Спрямо Емил Христов съдебният състав прецени, че съществува реална опасност той да се укрие, тъй като не живее на адреса, на който е регистриран, а жилището, което е обитавал е напълно негодно след пожара.

Реална е и опасността да извърши престъпление, тъй като деянието, в което е обвинен, е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане.

Спрямо Мартина съдът счете за реална опасността тя също да се укрие, тъй като няма къде да живее, а през годините многократно е сменяла адреса си.

Съдебният състав прецени, че в делото липсват данни, които да обосновават подозрение, че жената би могла да извърши престъпление.

Поради изложените съображения, съдът реши, че единствените целесъобразни мерки за неотклонение спрямо двамата към момента са най- тежките – „задържане под стража“. 

Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване пред Апелативен съд. В случай, че има такова, мерките ще бъдат разгледани 19 октомври 2021 г. 

 

 

Източник: mediapool.bg

The post Родителите на загиналите при пожар деца във Варна остават в ареста appeared first on Начало.

0
0