„Репортери без граници“ призова за законова защита на журналистите срещу SLAPP дела

Международната журналистическа организация „Репортери без граници“ излезе с официална позиция по случая с делото срещу журналисти от Mediapool.bg. Организацията заявява, че осъжда „съдебния тормоз“, на който са подложени главният редактор на изданието Стояна Георгиева и журналистът от Свободна Европа Борис Митов, който е бивш репортер в Mediapool.

Новата управляваща коалиция в България трябва да противодейства на практиката за завеждане на съдебни дела от типа SLAPP (стратегически съдебни дела срещу публично участие), които имат за цел да ограничат свободата на изразяванe, призовава „Репортери без граници“.

Двамата журналисти и сайтът бяха осъдени на първа инстанция да заплатят солидарно на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов обезщетение от 60 000 лв. и 7000 лв. разходи по делото. То бе заведено от съдия Михайлов с мотива, че се е почувствал обиден от отдавна известни факти и изказвания по негов адрес, както и имущественото му състояние на магистрата, който към онзи момент то към онзи момент официално е декларирал, че притежава над 1 млн. лв. Всички тези неща са припомнени в четири публикации с автор Борис Митов по повод кандидатирането на Михайлов за шеф на СГС през 2018 г.

В мотивите на съдебното решение срещу журналистите не се посочва нито кои обстоятелства от статиите са неверни, нито къде има „неприлични, вулгарни и цинични“ изрази, каквито според съдебната практика са необходими, за да е налице обида.

„Малко преди Коледа Софийският градски съд осъди Стояна Георгиева, главен редактор на сайта Mediapool, и Борис Митов, един от бившите репортери на сайта, да платят непосилната сума от 67 000 лева (34 000 евро) обезщетение за „клеветнически твърдения“ в четири статии през февруари 2018 г. за тогавашния председател на съда Светлин Михайлов, който по това време е кандидат за нов мандат“, пише в позицията на „Репортери без граници“.

„Тази осъдителна присъда може да създаде опасен прецедент за свободата на печата в България. Непропорционалният размер на обезщетението, което журналистите бяха осъдени да платят, може да има смразяващ ефект върху медиите, които отразяват въпроси от обществен интерес“, казва Павол Шалай, ръководител на отдела на „Репортери без граници“ за Европейския съюз и Балканите.

В позицията си организацията казва, че има основания да се постави под съмнение безпристрастността на съдия Даниела Попова, която постанови присъдата:

„Тя го поема само два месеца преди да постанови окончателното си решение, заменяйки друг съдия, който се е занимавал с делото в продължение на почти една година. В нейното решение, което, изглежда, е взето набързо, не се споменава фактът, че ищецът е публична личност и освен това е бивш председател на съда. В него не се уточнява кои части от статиите тя счита за „неприлични, вулгарни и цинични“ и се въздържа от какъвто и да било коментар на възраженията на защитата, които тя систематично отхвърля по време на заседанията. Също така стана ясно, че през юли 2021 г. Попова е избрана за председател на Българската асоциация на съдиите (БАС) – проправителствена организация, в която членува и Михайлов. Тези обезпокоителни факти навеждат на мисълта, че личните интереси на ищеца може би са били предпочетени пред свободата на изразяване на журналистите от Mediapool“.

Павол Шалай изразява надежда Софийският апелативен съд да отмени първоинстанционното решение и призовава управляващите в България да приемат „конкретни мерки, така че злоупотребата със съдебни дела да не могат повече да заплашва свободата на печата в България“.

Международната организация припомня с тревога и други подобни дела – през декември застрахователният холдинг „Еврохолд“ е предявил финансови претенции в размер на 1 млн. лв. към разследващия сайт „Биволъ“.

„Делото е в ранен стадий, но изумителният размер на търсените щети – равностойността на 500 000 евро – би представлявал екзистенциална заплаха за тази медия, ако делото бъде успешно. Адвокатът на „Биволъ“ Александър Кашъмов казва, че това е безпрецедентна сума в сравнение с българските стандарти и създава „условия на цензура“, които са в пълно нарушение на „европейските стандарти за свобода на изразяване“, посочват от „Репортери без граници“.

Организацията изтъква, че сред възможните мерки за защита на свободата на словото от подобни дела е да бъдат „насърчавани гражданите, бизнесмените и публичните власти да подават жалбите си до Комисията по медийна етика в страната, за да се създаде ефективна алтернатива на дела за клевета, които често имат за цел да сплашат журналисти“.

„Репортери без граници“ призовава правителството да насърчи приемането на силно национално и европейско законодателство, което да допълни тези препоръки, за да защити журналистите срещу SLAPP“.

В заключение организацията припомня, че „България е класирана на 112-то място от 180 държави в Световния индекс за свобода на печата на „Репортери без граници“ за 2021 г., най-ниската позиция от която и да е държава-членка на ЕС“.

Подобни позиции по казусите с Mediapool.bg и „Биволъ“ по-рано тази седмица изразиха Асоциацията на европейските журналисти в България и президентът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Джейми Флай.

Източник: mediapool.bg

The post „Репортери без граници“ призова за законова защита на журналистите срещу SLAPP дела appeared first on Начало.

0
0