Реплика на Панагюрското съкровище временно бе задържана в Дубай

Реплика на Панагюрското златно съкровище временно е задържана от митническите служби в Дубай и има риск предметите да не бъдат освободени до петък, когато е стартът на световното изложение в Дубай – “Експо 2021”. Новината потвърди пред Mediapool Веселин Тодоров, изпълнителен директор на “Сиела Норма”. Фирмата, която вече масово е известна като доставчик на машините за изборите, е сред дружествата в консорциум “България Експо 2020”, който отговаря за щанда, доставката на предметите и цялостното българско участие. По-рано в сряда се появи противоречива информация какво точно се е случило и защо.

Сайтът Bird.bg съобщи във фейсбук, че митничарите на дубайското летище са задържали репликите на съкровището, които дори били пренасяни в ръчен багаж от българската делегация. От Националния исторически музей отговориха, че няма задържани предмети и определиха информацията като “фалшива”. В спора се включи и Министерство на икономиката, което отговоря за българското участие в изложението, а то от своя страна е поверило тази дейност на консорциум “България ЕКСПО 2020”. Ведомството посочи, че цялата отговорност е на консорциума и уточни, че подготовката на документите за внос и износ на съкровището буквално е оставена за последните дни преди изложението, макар че затова е имало близо година време и ще търси отговорност от изпълнителя на поръчката. От “Сиела норма” обаче твърдят, че задържането на съкровището е стандартна процедура за временен внос и други страни изложители били в подобна ситуация.

Репликата на съкровището може да пропусне старта на Експо 2021

„Да участваме в един консорциум, който отговаря за българския щанд, осигуряването на рекламни материали и пренос на копия на съкровището. Действително има задържане на предметите в транзитна зона на летището в Дубай, но то е временно и е стандартна процедура докато се оформят документите по временен внос и износ на съкровището и се обезпечат данъците по време на престоя на предметите в Дубай“, коментира Веселин Тодоров.

Той отрече информациите, че копията на съкровището са пренасяни в ръчен багаж. Това е направено чрез специални сандъци, които използва Националният исторически музей. Тодоров посочи, че администрацията на “Експо 2020” също помага и оказва съдействие за освобождаване на предметите. От думите му обаче стана ясно, че е възможно те да не бъдат освободени до петък, когато започва изложението.

“Това не е проблем, ако копията на Панагюрското златно съкровище се появяват по-късно, защото щандът богато представя България и това ще може да се види от всеки посетител”, каза още Тодоров.

Какво се е случило в ОАЕ?

Новината, че предмети-реплика на съкровището с обща маса около 6 кг. чисто злато не са били оформени като износ на българската митница, а за произхода им е имало само писмо, че не са оригинал и културна ценност, съобщава късно вечерта във вторник във фейсбук Bird.bg.

“Митниците на ОАЕ са освободили делегацията ни след разпит, но са задържали предметите, тъй като е налице нарушение на митническото законодателство. Де юре е налице незаконен внос на 6 кг. от ценния метал в ОАЕ“, се твърди в поста.

“Копието на съкровището се съхранява в НИМ. То е предоставено на Министерството на икономиката, под чиято шапка е организацията на българското участие в Експо 21. Оттам обаче пропуснали да оформят златото пред нашите митници с манифест за износ, което довело до неприятния инцидент”, казват още от Bird.bg

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbirdreporting%2Fposts%2F10160279071226189&show_text=true&width=500″ width=“646″ height=“586″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

НИМ: Фалшива новина, няма задържани предмети

„Появилите се по-рано в електронни медии публикации относно проблем с участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“ са изцяло фалшиви. Истинската новина е, че всички предмети за участие в “ЕКСПО 2020” са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии, които осигуряват безопасното им пренасяне”, коментира Националният исторически музей и публикува снимки на кутиите за пренос на репликите.

Оттам добавят, че НИМ има коректно сключен договор с Министерството на икономиката, организатор от българска страна, за участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на “ЕКСПО 2020”.
“Няма задържани служители на НИМ. Няма задържани предмети”, добавят от музея.

МИ: Ще търсим отговорност от фирмата-изпълнител

На свой ред от Министерство на икономиката посочиха, че като координатор на българското участие в изложението ведомството е обявило обществена поръчка за изпълнител и има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД  “България ЕКСПО 2020”,  за осигуряване на цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на България в Световното универсално изложение ЕКСПО 2020 Дубай в ОАЕ.

От позицията на ведомството обаче се разбира, че консорциумът е оставил подготовката на документите за последните няколко дни, а е имал цяла година време.

“Документите за износ/внос на  културното наследство е трябвало да бъдат изготвени  от фирмата изпълнител. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя – ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“, посочиха оттам.

И добавят: „Тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя  в продължение на година. Подготовката  на документите  е оставена за последните дни преди заминаването. Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя”. 

Веселин Тодоров коментира, че документите е могло да се подготвят само в дните преди пътуването и по-ранното им обработване е било невъзможно.

Проверка на Mediapool в Регистър Булстат показа, че управител на консорциума е Любомир Венциславов Гавчев. В консорциума влизат няколко дружества, сред които и доставчика на машините за изборите – “Сиела Норма”.

Останалите дружества са Проджект Мениджмънт Адвайзори, АРКА-Л.Т.Д, Д.о.Ф, България, „Инфинити Травел България”.

Източник: mediapool.bg

The post Реплика на Панагюрското съкровище временно бе задържана в Дубай appeared first on Начало.

0
0