Ревизоро отворил за строежи защитени територии с дюни

0

0
Дни след парламентарните избори на 4 април, бившият екоминистър Емил Димитров – Ревизоро е издал заповед, с която е отпаднала изричната забрана за строежи в 11 защитени територии, осем от които са край морето и има пясъчни дюни в тях, и е направено промяна, разрешаваща навлизането и паркирането там на превозни средства, каравани, разпъване на палатки и други дейности. Това заяви пред журналисти наследникът му на поста Асен Личев на пресконференция във вторник.

Той вече е отменил тази заповед и е върнал защитата на териториите, сред които са „Каваците“, „Алепу“ със строящия се там хотел подпорна стена, „Перла“, „Златна рибка“, „Градина“, ММЦ „Приморско“, „Бабата“ край Слънчев бряг. Уволнена е и директорката на регионалната екоинспекция в Бургас Детелина Иванова заради нейни заповеди относно тези защитени територии. Според Личев няма щети от тези действия на предшественика му и Иванова, но те са отваряли врата за узаконяване на нередовни строежи в тези зони, както и за нови проекти.

По думите му връщането на старата защита специално в територия „Каваците“, където попадат къмпингите „Смокиня и „Веселие“, превръща в незаконно изливането на т.нар. бетонни пети, което концесионерът на плажа „Смокиня“ предприе за изграждане на преместваем обект. Според екоминистъра на ход сега по този конкретен случай е ДНСК, тъй като вече и те не са разрешени.

Заместничката му Емилия Тончева обясни, че сега ведомството готви нова процедура за опазването на тази защитена територия.

„Ще оставя предложение до следващия парламент за налагане на временен мораториум върху всякакви строежи по Черноморието, докато се изясни защитата на териториите там и режимите на строителство. В момента имаме хотел насред плажа – това не е допустимо, трябва да се изрине“, заяви министърът на околната среда и водите. Той отново повтори мнението си, че т.нар. подпорна стена, която ще стане хотел, в защитената територия „Алепу“, трябва да бъде съборена, но посочи, че строежът има разрешителни и дори е издаден нотариален акт на част от постройката. „Всичко за това чудо Алепу зависи от решението на Върховния административен съд“, каза Личев, визирайки водените от прокуратурата дела относно законността на проекта.

Той допълни, че тепърва ще се прави анализ за положението в другите защитени територии с пясъчни дюни, чиято защита срещу строежи временно е била свалена. „Както знаете, още при встъпването си в длъжност казах, че ще поискам от директорите на регионалните екоинспекции във Варна и Бургас информация за всички случаи на строежи на техните територии, за да се прецени дали са спазени всички екологични изисквания и дали няма извършени служебни нарушения“, припомни служебният екоминистър. Изрази надежда, че в рамките на краткия си мандат ще получи тези данни, които могат да очертаят картинката със законността на строителството по Черноморието.

„Но не искайте от нас да ожънем това, което не е през последните 30 години“, отбеляза той и заяви, че единственото, което иска като свърши мандатът му като министър, е да се върне към битието си на пенсионер.

Личев информира още, че предстои провеждането на заседание на възстановения от него Национален съвет по биоразнообразие, който ще реши за прецизиране плановете за управление на 40 защитени зони, ще се обсъди издаването на заповеди за нови три такива зони по Черноморието. Планира се и разширяване на границите на защитените зони „Камчийски пясъци“, „Ропотамо“ и „Шкорпиловци“, допълни Тончева.

Екоминистърът каза още, че следи изкъсо работата на останалите РИОСВ шефове, на национални паркове и басейнови дирекции. Единадесет от тези звена на екоминистерството се ръководят от хора, назначени без конкурс, на които екоминистърът каза, че ще даде шанс да се докажат, но „ако сгафяг, ги уволнявам“.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0