Райчев: От Василев и Петков зависи ще има ли ново могъщо синьо

Според социолога Андрей Райчев в момента служебните министри Кирил Петков и Асен Василев трябва да изберат дали да направят своя партия или да се присъденият към „естественото си място – Демократична България“.

„Тук имаме вълна, тук имаме събитие, тези двама лидери – Василев и Петков сега нищо не говорят, но те очевидно ще направят нещо след две седмици, когато се закрие парламентът“, коментира Райчев в понеделник пред БНР.

Той подчерта огромната лична популярност на Кирил Петков – фейсбук групата в негова подкрепа вече наброява над 90 хиляди души.

От думите на Райчев се разбира, че той очаква двамата министри да заявят намеренията си след края на сегашното служебно правителство. Към момента обаче не се знае дали Петков и Василев няма да останат и в следващия служебен кабинет, който президентът трябва да назначи при разпускането на парламента.

Засега Петков и Василев са заявили намерението си да останат в политиката и не отричат варианта да направят това чрез учредяването на нова партия. Подчертават обаче, че това няма да стане докато са служебни министри. Неофициално се говори, че двамата вече събират хора, но ще обявят проекта си след президентските избори тази есен. 

Депутати обаче не изключват и варианта „Демократична България“ да се опита да ги привлече или като кандидати за народни представители или отсега да обяви Петков като свой кандидат-премиер, а Василев – за министър на финансите. За целта обаче би следвало двамата да не са част от новото служебно правителство, което ще бъде назначено след разпускането на парламента, което се очаква да е след около две седмици.

„Те имат два избора – да направят нещо свое или да се присъденият към естественото си място – Демократична България, от това много зависи – дали ще правят още една тип Слави партия или да възстановят класическото дясно. Това решение не е очевидно (…) Това е много сериозен момент и някъде около 15 септември тяхното решение, както и решението на ДБ дали ги кани или не, е много важен въпрос и от него зависи дали ще има нова голяма партия или ново могъщо синьо“, каза още Андрей Райчев.

Според Райчев евентуалната нова партия няма да е на президента Румен Радев. „Той ако правеше партия, щеше да е по съвсем различен начин. И той щеше да я направи преди една година, и тази партия щеше да е най-голямата в България. На 2 септември Радев можеше да слеза от президентския пост, да остави Йотова да довърши мандат и да тръгне с една джипка, образно казано. И щяхме да имаме две големи партии“, добави социологът.

По думите му Радев се е съсредоточил да спечели „перфектно“ президентските избори.

„Когато има вълнение в езерото, е изключително погрешно да кажете колко е то, ще премерите нещо, няма да излъжете, но дали е било нагоре или надолу зависи от случайни фактори, затова трябва да се натрупат социологически изследвания и средното ще е вярното“, каза още Райчев по повод последното проучване на „Маркет линкс“, което показва разместване сред партиите в парламента.

„Виждаме подем в синьо – което е Демократична България и имаме запазване на партиите на статуквото – стабилизация и малко ръст на ГЕРБ и ДПС, имаме и малко ръст на БСП. За „Има такъв народ“ има смущения в електората им, заради това, че те не успяха да съставят правителство. За ГЕРБ ръстът не е толкова учудващ, колкото ръстът за БСП, защото те са в по-сложна позиция, тях ги прикрепваха ту към партиите на статуквото, ту междинна позиция, причината беше, че те щяха да им трябват, сега се оказа, че не им трябват, за мен това е някаква комедия. Но пък да ги приписваш към статуквото това е абсурд, защото Корнелия Нинова се бори с Борисов много преди протестните партии“, смята Андрей Райчев.

Според него стабилизацията на ГЕРБ идва от това, че за втори път не можа да се състави правителство.

„Има и нещо странно – изглежда, че г-н Трифонов схваща своята задача по „правилен начин“ да се вземе властта, както трябва – аз ще направя правителство на малцинството, вие ще ме подкрепите, но във властта е както с ухажването на едно момиче – никога не става както трябва, а както може…Властта се взема както може, те изпуснаха това „може“, прекалено наблягаха и на „трябва“ – и това има цена за ИТН. Не ми се вярва да растат от тук насетне“, каза Райчев.

Източник: mediapool.bg

The post Райчев: От Василев и Петков зависи ще има ли ново могъщо синьо appeared first on Начало.

0
0