Работодателите призоваха за незабавно актуализиране на бюджета

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) призоваха народните представители да започнат незабавно работа по актуализирането на бюджета за 2021 г. Те припомнят, че предложението за актуализиране на бюджета вече беше подкрепено от социалните партньори – национално представителните работодателски и синдикални организации на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От актуализацията на бюджета зависи и очакваната подкрепа за бизнеса, който трябва да осигури от своя страна очакваните приходи, допълват работодателите.

„Трябва да се подчертае дебело, че от продължаващата COVID-19 криза далече не страдат само отраслите, работата на които беше прекратявана на няколко пъти с административни заповеди. Кризата руши бизнеса не само на предприятията от туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Тежко пострадаха редица отрасли, особено транспорта.

В плановете за актуализиране на бюджета дори са предвидени известни средства за подкрепа на авиокомпаниите, проблемите на които досега бяха пренебрегвани като цяло. Но капризите на пандемичната криза, в съчетание с немислимата цена на електроенергията за промишлени нужди вече заплашват отрасли, за които досега изобщо не е ставало дума“, подчертават от АИКБ и дават като пример шивашката промишленост, електроинтензивните индустрии, които получиха тежък „токов удар“, и строителният бранш, който разчита на актуализацията на бюджета, за да получи вземанията си от държавата.

От АИКБ допълват, че ефектът от кризата става все по-всеобхватен и помощта за бизнеса е крайно наложителна, че от актуализацията на бюджета зависят и мерки, свързани със социални разходи, като очакваното увеличение на пенсиите, както и нуждите на здравеопазването заради поредната вълна на COVID-19.

„Като още един път изразяваме вярата си в здравия разум на народните представители и на политическите сили у нас, Асоциацията на индустриалния капитал в България апелира да бъде актуализиран бюджетът на Република България за 2021 година във вида, в който беше одобрен вече от Националния съвет за тристранно сътрудничество“, се казва още в съобщението.

Източник: fakti.bg

The post Работодателите призоваха за незабавно актуализиране на бюджета appeared first on Начало.

0
0