Работници протестират заради мизерно заплащане в голям US завод у нас

За изключително лоши условия на условия на труд и заплащане във фирма „Сенсата Технолоджис България – Пловдив“, пише Plovdiv24.bg., позовавайки се на гражданин.

Работниците били неприятно сюрпризирани с орязаните си заплати и излезли на протест.

„В началото на месеца, след като видяхме преводите на заплатите по дебитните си карти, всяка смяна излезе на протест. Имаме нетни преводи от 600 – 700 лв. заплати. Скандално ниско заплащане, предвид 6-дневната работна седмица, нощните смени и извънредния труд. Становището на нашите работодатели е, че 100 лв. (един от бонусите ни) ще го получим другия месец и разбираш ли, това ще оправи ниското заплащане.

Възмутени сме от наглостта на ръководството да ни въртят, както си искат… Когато е краят на месеца, ни вадят душите от работа, постоянно ни местят от смяна в смяна, да не знаем къде се намираме, за да могат те да си вземат големите бонуси и да се тупат в гърдите, че са си хванали таргета, а ние простите работници – трохички ще ядем.

 

Пускат ни в „компенсации“, „нулеви“ дни, за да не ни изплащат извънредния труд. Доколкото знам и на по-високите позиции заплатите не са добри. Последните 2 години много хора напуснаха – както оператори, така и от мениджърския екип и инженерите. От старите оператори останахме само хора пред пенсия и такива с големи кредити, които нямат друга алтернатива. Назначават се нови хора, които още първите дни, като видят какво е, напускат“.

Пловдивската медия потърси фирмата за коментар. На фирмения сайт са изписани телефони за връзка с компанията в цял свят. Посоченият номер за връзка със Sensata Technologies Bulgaria EOOD Ltd. е на административната централа в София. При позвъняване се чува отговор: „Абонатът не отговаря. Моля, обадете се по-късно“.

Синдикатите не са получавали сигнали за проблеми в „Сенсата Технолоджис България – Пловдив“, коментира председателят на СРС „Подкрепа“ Пловдив Атанас Кръстев. В това предприятие няма синдикална организация, която да алармира при нарушаване на правата на работниците. Тъй като СРС „Подкрепа“ е национално представена организация и съвместно с Инспекцията по труда има право да проверява дали се спазват индивидуалните трудови договори, Кръстев препоръча хората да подадат сигнал в синдиката.

„В тези времена всеки се страхува за работното си място и аз ги разбирам. Затова нека пуснат анонимен сигнал, за да започнем проверка“, допълни той.

Това е втори сигнал от частния сектор за проблем със заплащането. Преди няколко дни съобщихме, че работници от бившия завод „Осрам“, сега „Санмина България“ ЕООД, стачкуват заради ниско заплащане и настояват за увеличаване с 10% на възнагражденията им.

The post Работници протестират заради мизерно заплащане в голям US завод у нас appeared first on Начало.

0
0