Пътният „тромпет“ на Бургас към Слънчев бряг ще е готов за Лято 2023

Пътният „тромпет“ на Бургас към Слънчев бряг ще е готов за Лято 2023

Обходният път на Бургас, т.нар. „тромпет“, със сигурност ще е готов за Лято 2023, а до края на годината може да бъдат пуснати отделни участъци от него, за да се облекчи движението. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който провери на място до къде е стигнало строителството на пътя.

Изграждането на скоростния път започна през януари 2021 г. и съгласно подписания договор трябваше да е готов за отминалото лято, но това не се случи по различни причини.

Към момента близо 5-километровата отсечка е на финалната права. По време на проверката днес проблеми не са открити. Цялостният път и всичките съоръжения са почти готови, последният етап, който остава за доизграждане е осветлението, каза арх. Шишков.

„За летния сезон, след като се пусне движението по обхода, няма да има проблеми, но никой не трябва да се отпуска и всичко трябва да бъде завършено в срок“, допълни регионалният министър. По думите му единственият проблем в случая е, че обходният път на Бургас е бил замислен през 2013 година и чак 10 години по-късно ще бъде завършен.

За Нова година може да бъде готов участък от пътя, който да отпуши трафика от Сарафово към Бургас, каза арх. Шишков. Той обясни, че това може да стане с въвеждането на временна организация на движението.

Обходният път на Бургас е единственият участък по направление Бургас – Слънчев бряг, който не е с две ленти за движение в посока и там се образуват тапи и километрични колони от задръстване.

Пътят с дължина от 4.7 км струва 57 млн. лв. с ДДС. Той е един от най-скъпите у нас през последните години, въпреки че не е с магистрален габарит. Изпълнител е „Пътстрой Бургас“ ЕООД.

„Колкото повече се забавя проектът, толкова повече се оскъпява“, коментира регионалният министър.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че е доволен, че строежът на обходния път приключва. Той отбеляза, че това е важна ос за развитието на икономиката в района.

Пуснатият през лятото на 2020 г. обходен път на Поморие, който е част от направлението Бургас – Слънчев бряг, все още няма акт 16, каза арх. Шишков. Затова по думите му спешно започва събирането на документи за него.

Общината се оказа виновна да няма движение по обещания обходен път на Айтос от служебното правителство на Стефан Янев през лятото на 2021 г. Тогава пред протестиращите беше поет ангажимент от държавата за извеждане на тежкия трафик от града след поредния трагичен инцидент с жертви на пътя.

Днес регионалният министър каза, че обходният път на Айтос не фигурира в Общия устройствен план на града. По този въпрос вече са водени разговори с кмета още при мандата на предишния служебен кабинет.

„Тогава казах на кмета, че съм на разположение. Сега го потвърждавам, за да се направи изменение в общия устройствен план, но като процедура и начало на целия инвестиционен процес, това зависи от него“, заяви Шишков.

Над 50 общини все още нямат общи устройствени планове, в това число и община Царево, каза още регионалният министър. Договорът за изработване на общ устройствен план за нейната територия е прекратен и процедура ще бъде стартирана отново.

„Във всички други части на страната се надявам общите устройствени планове да могат да бъдат завършени в рамките на следващата година. В ход е промяна в Закона за устройство на територията за удължаване на срока за това с още 2 години“, каза арх. Шишков.

Изключително важно е всяка община да има общ устройствен план, защото това е законът, по който тя се развива, допълни той.

 

Източник: mediapool.bg

The post Пътният „тромпет“ на Бургас към Слънчев бряг ще е готов за Лято 2023 appeared first on Начало.

0
0