Първият частен влак ще обслужва маршрута София-Бургас

Първият частен влак от София до Бургас ще ни вози с всички екстри още от тази година, съобщи Калина Кискинова, изпълнителен директор на частния железопътен превозвач „Пимк Рейл“.

„До 12 октомври 2024 г. трябва да имаме поне един влак, за да поддържаме лиценза по неговите изисквания. Ще ни е трудно обаче да кажем откога ще стартираме истинската услуга, защото са много нещата, с които се съобразяваме. Самите ние имаме големи изисквания към себе си, за да можем да предложим друго ниво на качество“, коментира Кискинова, цитирана от Грамофона нюз. Тя отбеляза, че частният влак няма да има нищо общо с влаковете, с които пътуваме сега. „Ще има първа класа, бизнес класа, ресторант, интернет, място за колички. Услугата ще е по-бърза, ще има комфорт и всякакви други екстри, които можете да видите в Европа и които се предлагат по време на пътуване. И със сигурност то ще е много приятно“, каза изпълнителният директор.

Кискинова не уточни за колко часа точно ще се изминава разстоянието от столицата до Бургас, но със сигурност то ще е по-малко от 7 часа. Тя не посочи и колко ще струва услугата, но я определи като европейска.

По думите ѝ осъществяването на идеята не било никак лесно.

„Тя е отпреди 6-7 години, на управителя г-н Пенко Несторов. Той започна с неговите проекти, калкулации, много беше трудно. Досега не беше възможно частен оператор да вземе лиценз за пътнически, но просто ѝ дойде времето на идеята.

Не можеш да си поръчаш влак и веднага да го получиш. Обикновено срокът е минимум две години“, поясни още Калина Кискинова, изпълнителен директор на фирмата.

Източник: fakti.bg

The post Първият частен влак ще обслужва маршрута София-Бургас appeared first on Начало.

0
0