Професор Стив Ханке: България да съкрати държавната си администрация с 50%

0

0

Ако България съкрати държавната администрация с 50 процента, може да назначи висококвалифицирани специалисти на много добри заплати по примера на Сингапур.

Това мнение изрази американският икономист професор Стив Ханке в интервю за дарик.
Той смята, че нивото на обслужване, което предоставя държавната администрация в България в момента, е ужасно.

„Ако намалите администрация с 50% можете да дадете двойни заплати на високо квалифицирани специалисти!“ това изтъкна той.
Според него системата за администриране на данъци в България е кошмарна и това ни прави неатрактивна държава за инвестиции. Правораздаването определи като слабо и това също притеснявало инвеститорите. Друг проблем е корупцията. Ханке изтъква и проблеми с достъпа до електроснабдяване, което става много по-бавно, отколкото в други държави.

„Нужна е реформа в държавната администрация и премахване на глупави правила за регулация. Ако премахнете плоския данък ще стане по-лошо. Това е единственото добро нещо в данъчната ви система!“

Икономическият ръст на България е само 3%, а на съседна Румъния цели 6%. Професор Ханке си обяснява това с реформите извършени в Румъния. Именно те са повишили доверието на инвеститорите в страната са довели до ръст на преките инвестиции. Така България остава на от 46 място в класациите, за икономически растеж, а Румъния се придвижи от 46, на 20-то.
В България липсата на интерес от чужди инвеститори, Ханке си обяснява с малкия брой икономически реформи.
„България има нисък плосък данък и това е чудесно. Това е едно от добрите ви предимства като страна. Но той е само един от данъците, той е правилно решение.“ , подчерта професорът. Но, изтъкна като голям проблем това, че ако искаш да регистрираш среден бизнес в България това отнема 453 часа, докато в други държави, да речем в Азия, това става за 250 часа.

Материалът Професор Стив Ханке: България да съкрати държавната си администрация с 50% е публикуван за пръв път на Региона Бг.

0
0