Протест срещу тежка катастрофа в Айтос прерасна в сблъсъци с полицията

0

0
Граждани излязоха на протест и блокираха за два часа пътя Айтос-Руен в събота. Протестът е заради тежката катастрофа в началото на седмицата, при която тежкотоварен автомобил блъсна лека кола и на място загинаха баща, двете му деца, а 17-годишен младеж беше тежко ранен. 

Хората настояват за извеждане на тежкия трафик от града по обходни маршрути.

По време на протеста се стигна до сблъсъци с полицията.

Напрежението ескалира, когато протестиращите тръгнаха с шествие към изхода на града в посока Руен и Провадия, а полицейски служители се опитаха да ги спрат. 

След кратки сблъсъци полицейският кордон бе пробит и шествието стигна до табелата на изхода на града, която ограничава скоростта до 50 километра в час.

Обстановката се успокои малко преди 15 часа, когато бе освободено движението и трафикът на автомобили се възстанови, съобщи БНР.

Основното искане на протестиращите е в Айтос да бъдат изградени северен и южен обход, за да се изведе тежкият трафик извън града. Тези проекти трябва да бъдат изготвени от Агенция „Пътна инфраструктура“ и финансирани от държавата, каза кметът на Айтос Васил Едрев, който се включи в протеста.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbnrburgas%2Fvideos%2F3066676990320470%2F&show_text=0&width=560″ width=“560″ height=“322″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

25 са жертвите на този път през последните десет години, каза още кметът Васил Едрев.

Жителите на Айтос изготвят протестна подписка и се заканват да блокират пътя всеки ден.

В протеста участваха над 1000 жители на Айтос, както и близки и приятели на загиналите от руенското село Речица. те скандираха „Тировете вън“, „Мафия“, „Стига жертви“, “АПИ събуди се“.   

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0