Прокуратурата трябва да се занимае със сделката за Пловдивския панаир

Варненската окръжна прокуратура и Върховната административна прокуратура бяха сезирани да проверят сделката за Пловдивския панаир. Сигналите до двете прокуратури бяха подадени от Стела Николова, която бивш общински съветник във Варна и бивш депутат в последните два парламента.

Преди пет дни с поименно гласуване Варненският общински съвет прие да прехвърли акциите от „Международен панаир Пловдив“ на дружеството на Георги Гергов. „За“ бяха от ГЕРБ, БЗНС- Александър Стамболийски, двама от ВМРО и ДПС. „Против“ сделката бяха „Демократична България, БСП, „Възраждане“ и Николай Евтимов от ВМРО

Община Варна притежаваше 16.3 милиона безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и „Пълдин туринвест“ АД – дружество с 25% участие на община Пловдив, а останалите са на бизнесмена Георги Гергов.

След като Варна апортира своите дялове, Гергов ще увеличи влиянието си в Панаира от 50.3% на 79.3%.

В сигнала до административната прокуратура Стела Николова призовава решението на общинарите да бъде атакувано в съда като незаконосъобразно. Причината е, че през 2017 година общинският съвет е гласувал друго решение по въпроса – да върне акциите на Пловдивския панаир на държавата.

„Не може да се гласува ново решение преди да е изпълнено или отменено старото. Административната прокуратура трябва да атакува решението за панаира в съда“, каза Николова пред Mediapool.

Варненската окръжна прокуратура е сезирана с искане за проверка дали не е проявена безстопанственост по отношение на собствеността в Пловдивския панаир.

„В продължение на четири години и половина община Варна притежаваше 29% от Пловдивския панаир. През цялото това време не бе излъчен представител в панаира, който да защитава интересите на града. Някой друг е решавал вместо община Варна какво да се прави в Пловдивския панаир“, допълни Николова.

Източник: mediapool.bg

The post Прокуратурата трябва да се занимае със сделката за Пловдивския панаир appeared first on Начало.

0
0