Премиерът: Ще има дискусии за допълнителни военни части на НАТО

Правителството не е обсъждало към момента разполагането на допълнителни военни части на НАТО у нас, но ще има такива дискусии, каза премиерът Кирил Петков в интервю за Bloomberg.

„В момента не сме обсъждали с никой от партньорите ни от НАТО, нито вътрешно в правителството нищо конкретно за допълнителни военни части или друго. Ще има дискусии, но бих искал да видя проектите по Механизма за свързване на Европа и военната мобилност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цялата Източна България. Мисля, че това би било ключов компонент от конструктивното членство в НАТО“, каза Кирил Петков.

През декември военният министър Стефан Янев се обяви срещу разполагането на войски на НАТО у нас на този етап, но Кирил Петков обясни след това, че това е лична позиция на Янев, а не на кабинета му. Янев бе остро критикуван и от „Демократична България“

Според Янев „не са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия“. 

В качеството си на премиер Кирил Петков вече се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като обясни след срещата, че са разговаряли главно за стратегическа инфраструктура.

„За войски до този момент не сме дискутирали в детайли“, каза Петков.  

Премиерът Кирил Петков коментира пред Bloomberg и кризата със Северна Македония.

„Досега основната част от вниманието бе насочено към историческия дебат. Но смятам, че по-важно е да поставим всички дискусии на печелившата основа за всички. Затова отваряме пет нови групи – за инфраструктурата, икономиката, културните обмени, присъединяването към ЕС и историята. Надявам се, че това няма да са само правителствени срещи – искам тези групи да работят изключително ефективно в следващите 6 месеца и да постигнат реални резултати. Например не разбирам защо трябва да летя през Виена, за да отида в Скопие. Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и защо нямаме жп връзка София-Скопие“, коментира Петков.

 

Източник: mediapool.bg

The post Премиерът: Ще има дискусии за допълнителни военни части на НАТО appeared first on Начало.

0
0