Президентът след разговор с ЦИК: Избори 2 в 1 са възможни

0

0
Избори 2 в 1 са възможни при един нормален ритъм, при условие, че срещате финансова и логистична подкрепа от правителството. Разяснителната кампания за вота обаче трябва да започне много по-рано. Около това се обединиха ЦИК и президентът Румен Радев след среща, на която обсъдиха детайлите и възможностите за провеждане на президентски и парламентарни избори в един и същи ден или в последователни седмици.

Държавният глава обаче засега не казва кога точно ще разпусне парламента и кога ще са новите избори за народни представители.

Радев е заявявал възраженията си срещу вот 2 в 1. Преди ден БСП върна неизпълнени и последния проучвателен мандат за съставяне на правителство, с което президентът вече е на ход – с колко да удължи живота на парламента и кога да го разпусне. Още миналата седмица той даде да се разбере, че ще остави НС да работи до окончателното приемане на актуализацията на бюджета и други важни законопроекти. Така индиректно се разбра, че изборите вероятно ще са на една и съща дата.

На срещата с ЦИК Радев отново повтори, че не е хубаво изборите за президент и парламент да са в един ден, но и че не е редно избирателите да бъдат карани да гласуват в три последователни седмици. По време на разговора държавният глава се интересуваше от детайлите и готовността на ЦИК за провеждане на вот 2 в 1.

„Каквото и да е решението ви, ЦИК ще организира изборите така че изборният процес да не е поставен в риск“, каза председателят на комисията Камелия Нейкова. По думите й ЦИК винаги е в готовност за провеждането на избори, без значение дали в един и същи ден ще има повече от един вот. От ЦИК припомниха още, че през 2011 е имало президентски и местни избори в един ден.

Вицепремиерът Илияна Йотова пък подчерта, че въпросът с вот 2 в 1 е дали избирателите ще успеят да се ориентират и да не се объркат, когато гласуват с машини.

Нейкова отново повтори, че според ЦИК, ако изборите са отделно, то чисто технологично ще трябва да са отделени от поне 2 седмици.

Колко би струвал вот 2 в 1?

Радев попита ЦИК колко биха стрували избори 2 в 1 и колко в последователни седмици. Нейкова даде пример с последните парламентарни избори, за които план-сметката беше 57 млн. лева.

„Ако сега изборите са 2 в 1, ще се наложи купуване на още допълнителни машини. Дали ще са 1500 или 2000, зависи от решението на ЦИК в колко секции да има две машини“, каза Нейкова.

Цветозар Томов пък подчерта, че независимо дали вотът ще е 2 в 1, ще трябва да се купуват допълнителни машини за местния вот през 2023 година: „Тогава логистиката е значително по-сложна и ще трябват още машини. Тоест, ако сега купим още машини, тогава за местния вот ще купим по-малко. Мисля, че и това е важно да се отчете“.

Ако изборите са 2 в 1, в максимален брой секции трябва да се осигурят по две машини, каза Нейкова.

„Не може категорично да се каже дали разходите ще са повече или по-малко. Това зависи от различните технологични и организационни решения. Но логистиката ще се проведе само веднъж“, поясни тя. Нейното лично мнение обаче е, че ако изборите са 2 в 1, „може би някои разходи ще бъдат оптимизирани“.

От ЦИК подчертаха, че логистиката на машините за един тур струва около 5 млн. лева.

Комисията обсъжда как би се случило самото гласуване, ако вотът е 2 в 1. Идеите продължават да са две – с една машина, но с различни карти или с една машина и с една карта. Няма вариант за президент да се гласува на една машина, а за депутати на друга, защото за целта ще са необходими още над 12 хил. машини, а те няма как да бъдат произведени до ноември.

От комисията увериха, че ако двата вида вот са заедно, ще бъде дадена възможност на избирателя да гласува само на единия вот, ако има желание.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPresident.bg%2Fvideos%2F434145941351654%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0