Президентът поиска прекратяване на делото в КС за Кирил Петков

Президентът Румен Радев поиска от Конституционния съд да прекрати делото за гражданството на Кирил Петков, защото е безпредметно. Той напомня, че „първото“ служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и отпада нуждата от решение по същество на казуса.

 

„В практика си Конституционният съд (КС) нееднократно е отчитал, че последиците от акта, предмет на конституционния контрол, трябва да съществуват към момента на произнасянето“, пише в становището на държавния глава до съда.

 

КС бе сезиран от 55 депутати от ГЕРБ, за да провери дали назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката е съобразено с конституцията. Решението по делото се очаква да излезе в разгара на предизборната кампания, в която Петков се кандидатира за депутат от формацията си „Продължаваме промяната“, а Радев – за втори президентски мандат.

 

Преди да бъде назначен за министър в първия служебен кабинет, той е подписал декларация, че отговаря на условията по конституция и няма друго гражданство, освен българското.

 

Кирил Петков обяснява, че е подал декларация за отказ от канадското си гражданство на 21 април. Указът на президента за назначаване на първия служебен кабинет е издаден на 10 май. Въпросът по делото е дали Кирил Петков е имал двойно гражданство към 10 май, когато е бил назначен за министър.

 

„Към момента на издаването на указа кандидатът за министър Кирил Петков Петков е представил писмена декларация, че отговаря на изискванията на Конституцията (чл.110), включително, че няма друго гражданство освен българското. Като орган, на който Конституцията е предоставила правомощието да назначава служебно правителство и да определя състава му, съм положил необходимата конституционна грижа изискването на чл. 110 от Конституцията да бъде спазено“, казва президентът в своята позиция до КС.

 

Радев допълва, че не е негова работа да установява дали Петков има двойно гражданство. Той казва, че това не е работа и на Конституционния съд, защото е атакуван указ за формиране недействащо правителство.

 

По-рано Кирил Петков обясни, че е изпълнил конституционното изискване със самото подаване на декларацията за отказ от канадско гражданство. Конституционният текст обаче не подлежи на тълкуване. В него се казва, че за депутати и министри могат да бъдат назначавани хора, които имат само българско гражданство. Кирил Петков има доказателства, че не е бил канадски гражданин едва към 20 август.

 

Това влече след себе си втори сериозен проблем пред най-новия рейтингов политик. В становището си до КС президентът Румен Радев признава, че Петков е подписал изрична декларация, че има само българско гражданство.

 

От документите по конституционното дело ще стане ясно дали това е така, но сериозният риск за Кирил Петков е срещу него предизборно да се активизира прокуратурата, ако прецени, че е подписал декларация с невярно съдържание.

 

Едно евентуално дело срещу бившия министър би било изключително сложно, защото трябва да се докаже умисъл в действията на Петков, който е сторил единственото нещо, зависещо от него – да подаде заявление за отказ от канадско гражданство още на 21 април.

Източник: mediapool.bg

The post Президентът поиска прекратяване на делото в КС за Кирил Петков appeared first on Начало.

0
0