По 7 лева за килограм ще са най-ранните български домати

Заради скока на горивата голяма част от българските производители на ранни оранжерийни зеленчуци предпочетоха да спрат производство, вместо да продават непосилно скъпи домати и краставици.

Един от малцината оцелели е Веселин Велев – собственик на 50 декара оранжерии край пловдивското село Куртово Конаре, разказва bTV.

Българските домати са все още мираж. Дори най-модерните родни оранжерии не могат да си позволят рентабилно производство посред зимата.

„Първите домати очаквам да бера около 25-30 март“, каза Веселин.

Всеки сезон той произвежда около 1500 тона ранни зеленчуци, а от няколко дни бере краставици.

„Българска краставица е около 4,70 – 5 лв., а вносна от 2,50 лв. до 3,70 лв. Количествата, които берем в момента, не са големи. Нямаме проблем с реализирането. Може да имаме проблем, когато започнем да берем по-големи количества, това ще е март и април“, добави той.

Най-ранните български домати ще бъдат при потребителя между 6-7 лв. за кг.

„7 лв. е реалистично, но на дребно, а 5 лв. е борсова цена“, обясни зеленчукопроизводителят.

По информация на българските стокови борси доматите са поскъпнали с 55% в сравнение със същия период на миналата година.

Веселин оцелява на ръба, защото ползва комбинирано газ и дърва.

„5 градуса външна температура със силен вятър. Котелът работи. Това днес само за през деня ще ни струва около 2000-3000 лева отоплението“, каза той.

По думите му конкуренцията на зеленчуци от парници в Гърция е убийствена.

„Днес и вчера вносът на гръцка краставица в България падна с 1 лв., 1,20 лв., 1,50 лв. Българският зеленчукопроизводител не може да свали за два дена 1,50 лв. Това е убийствено“, каза още Веселин.

Основното преимущество са климатичните предимства. Разходите за отопление в Анталия и Крит са в пъти по-малки.

„При тях дневни и нощни температури са 5-7 градуса по-високи. С много голяма сума за отопление са напред“, смята той.

Веселин Велев използва пчели за опрашване на доматите. За него това е най-ясната индикация за чистота на продукцията. Категоричен е, че помощта от правителството е нужна сега, а не след два месеца.

Източник: fakti.bg

The post По 7 лева за килограм ще са най-ранните български домати appeared first on Начало.

0
0