Постъпил е сигнал със заплаха за убийство на Ива Митева (обновена)

0

0
Сигнал със заплаха за убийство на председателя на Народното събрание Ива Митева от е постъпил в Министерство на правосъдието, съобщиха в петък от „Има такъв народ“.

„Преди малко разбрахме, че в 11.40 часа, ако не се лъжа, е постъпил сигнал за заплаха за убийство към г-жа Ива Митева“, заяви пред журналисти председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Интересно е съвпадението, че в момента, в който тя обяви от трибуната, че законът за НСО минава на първо четене, веднага някой се е активирал, за да изпрати имейл със заплаха за убийство към г-жа Митева, което е изключително гнусна политическа демонстрация“, коментира Йорданов.

От Министерство на правосъдието съобщиха, че имейлът със заплахата всъщност е получен в четвъртък вечерта, в 21.04 часа и те са сигнализирали органите на реда. Зам.-правосъдният министър Иван Демерджиев пък каза пред журналисти, че освен за нея, заплаха имало и срещу няколко други лица.

Адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ каза, че анонимен пише, че има пистолет и ще убие Митева, но е така написано и така илюстрирано, че е смешно, каза той.

„Сигналът е жалък. Това е опит за натиск. Опитват се да уплашат Ива, опитват се да уплашат всеки един от нас. И това е моментът, в който трябва да кажем отново, че нас не ни е страх и ние ще продължим“. Този тип заплахи са сравними със заплахите, които получава Бойко Борисов, само че г-жа Митева не смята да реагира по начин като Бойко Борисов, защото сигналът е смешен, заяви Хаджигенов. „Малоумна история, типична за ГЕРБ“, добави Хаджигенов.

Тошко Йорданов допусна, че заплахата за убийство е свързана с промените в закона за НСО.

„Единствените в тази зала, които не искат това да се случи, са ГЕРБ и ДПС. Това е, по мои съмнения, нещо от тях, някаква глупава форма на колко НСО трябва да варди безбройна група хора“, каза той. Сигналът е жалък, но за разлика от г-н Бойко Борисов, Ива Митева не е страхлива, добави Йорданов.

Николай Хаджигенов каза, че в момента председателят на Народното събрание Ива Митева работи в кабинета си, където й е мястото. На въпрос дали ще бъде засилена охраната й, той каза, че това не е сериозна заплаха, а Тошко Йорданов уточни, че това решение ще се вземе от НСО заедно с Ива Митева.

ГДБОП вече работят по случая.

Ива Митева: Страхувам се за близките и детето си

По-късно и Ива Митева коментира заплахата.

„Не ме е страх, по-скоро ме е страх за близките и детето ми. Защото ние можем да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може да стане сериозен“, коментира тя пред БНТ.

Сигналът бил от едно изречение: „Утре ще убия Ива Митева“.

„Ако кажа, че не се притесних в първия момент, ще излъжа. Странното беше, че се е случило точно днес, точно когато имаше силни спорове по Закона за НСО. Предупреди ме личната ми охрана, извиках веднага началника на НСО. Той доста объркано ми обясни, че сигналът бил пристигнал в 11.40 в НСО. Че не е проверен, че е дошъл от МВР. Звъннахме на Бойко Рашков. Оказа се, че сигналът е от Министерство на правосъдието“, разказа тя.

Увери, че няма съмнение в службите, но казва фактите и НСО трябва да ги проверят.

„Личната ми охрана каза, че става дума за едно лице Радостина Цветкова. Аз не познавам такова лице. Шефът на НСО пък ми каза, че става дума за някакво друго лице – Габриела – така и не запомних фамилията. Така че информацията и тук не съвпада. Но е тъжно, смятам, че е много тъжно. Представете си аз да съм най-заплашеният човек в страната, преди премиера, президента и то точно на днешния ден и то точно когато става дума за един закон за НСО, в който са висши публични длъжности. Ами какво остава за другите закони, които ще касаят целия български народ. Това просто не мога да си го обясня. Как ще правим промяна, като не можем да започнем от висшите публични длъжности“, каза още Митова.

По думите ѝ това означава, че депутатите не могат да работят оттук нататък, защото всеки сигнал ще спъва работата им и всеки процес за промяна. „Значи няма да има промяна“, каза тя.

Началникът на НСО ген. Емил Тонев я е уверил, че сигналът е в прокуратурата и се проверява.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0