Половината българи са имали доверие на служебното правителство.

Общо 50.1% от пълнолетните българи посочват, че са имали доверие в служебното правителство в края на неговия мандат. Малко над една трета казват, че нямат доверие в кабинета, а 14.4 на сто не могат да преценят. Така служебният кабинет завършва мандата си с положителен баланс доверие/недоверие – което е сравнително рядко срещано при българските институции. Това коментира „Галъп интернешънъл болкан“ резултатите от своето експресно изследване, направено между 25 ноември и 3 декември, сред 803 души по метода „лице в лице“.

Проучването, което е част от ежемесечната независима изследователска програма на агенцията, е представително за пълнолетното население на страната и е проведено в последните дни на управлението на служебния кабинет. Служебният премиер Стефан Янев пък е сред малкото политическите фигури в страната с положителен рейтинг.

Очаквано привържениците на ГЕРБ в най-малка степен имат са имали доверие в служебното правителство. Около една десета от тях изразяват доверие в кабинета „Янев“, а над 80 на сто са критични. Противоположно е отношението на привържениците на БСП – над 80 процента от тях имат доверие в служебния кабинет, една десета нямат, а останалите се колебаят. Сред привържениците на „Има такъв народ“, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ доверието е по-скоро високо – около и над три четвърти.

Сред гласоподавателите на ДПС прави впечатление високият дял на колебаещите се – около една трета от всички запитани. Приблизително толкова е и делът на тези, които имат или нямат доверие.

Служебният министър-председател Стефан Янев също завършва „на плюс“. 44,7 на сто от запитаните казват, че имат доверие в Янев, 35,8 процента нямат доверие в служебния премиер, 13,8 на сто се колебаят, а останалите (5,7 процента) не са чували за него.

Основната политическа фигура с положителен рейтинг остава президентът Румен Радев – 57.9% доверие и 32,9% недоверие. С по-скоро положителен рейтинг са Кирил Петков, Илияна Йотова и Асен Василев.

Тепърва ще се види каква ще е картината при Петков, Василев и Янев в новото им качество.

Рязко в негативните си оценки изпъкват избирателите на ГЕРБ. По-въздържани в своите оценки са електоратите на ДПС и „Възраждане“, като при ДПС отново прави впечатление високият дял на колебание.

Сред привържениците на БСП личи най-сериозната подкрепа към служебния премиер Стефан Янев. Сред останалите парламентарно представени партии (ПП, ИТН, ДБ) оценките са също по-скоро положителни, като дяловете на доверието са около 70 процента.

Източник: mediapool.bg

The post Половината българи са имали доверие на служебното правителство. appeared first on Начало.

0
0