Полицаи излязоха на национален протест пред Народното събрание

Стотици служители на реда излязоха в неделя на протест пред Народното събрание. Той бе подкрепен от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР).

„Протестът не е политически. От 13 години ние имаме само социални, икономически, трудови и професионални права и ги защитаваме“, заяви в началото на протеста Илия Кузманов, зам.-председател на СФСМВР.

Полицаите настояват за 20-процентно увеличение на възнагражденията и по-добри условия на труд. Служителите на МВР не са доволни от заложените средства в Бюджет 2022 г., който предстои да бъде приет на второ гласуване от парламента. Според тях законопроектът за държавен бюджет на Република България за т. г. „по никакъв начин не отразява конкретните потребности на българските граждани по отношение на тяхната сигурност и безопасност, както и не предвижда мерки, които да гарантират достоен труд и заплащане на служителите в МВР“.

Снимка: БГНЕС

Реформата в системата на МВР не се случва от години въпреки обещанията на всички управляващи, ние сме тези, които излизаме първи и обявяваме исканията си, защото нашият труд не се цени, особено в момента, заяви Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР, цитиран от БНР.

„Последното увеличение на заплатите е било преди 2 години, с 30%, в някои държавни структури. Тогава нашите заплати бяха повишени с 15 на сто, вместо с 30%. В сектор „Сигурност“ заплатите им скочиха с 30 на сто, а ние още оттогава изоставаме със заплати. Към момента няма и индексация за това, като се има предвид и инфлацията, която е в момента от 7-8%, тя отделно натрупва в недостига от финансиране. В проекта за бюджет 2022 не са заложени такива пари. Нямаме никаква комуникация обратна с министерството, не знаем нищо за проектите 2023-2024 година“, заяви Тенев.

Снимка: БГНЕС

Синдикатът на служителите в затворите потвърди своята подкрепа за протеста на колегите си от Министерството на вътрешните работи. От синдикалната организация на надзирателите информираха, че са провели среща с министъра на правосъдието, на която е потвърдено участието им в днешните протестни акции. Служителите на реда уточняват, че исканията им нямат политически подтекст. Те са свързани с необходимостта от увеличение на основните месечни възнаграждения и допълнителните плащания в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“.

Протестът в София бе подкрепен и от служители на реда в други големи градове. Някои от тях пътуваха до столицата за голямата демонстрация.

В събота на протестно шествие в София излязоха и пожарникарите, които също имат възражения срещу тазгодишния бюджет.

Източник: mediapool.bg

The post Полицаи излязоха на национален протест пред Народното събрание appeared first on Начало.

0
0